Speciile de păsări care se mai găsesc doar în Delta Dunării. Care este motivul

Ultima actualizare: 14-06-2020 10:52

Delta Dunării de la noi a rămas, spun specialiştii, bastionul libertăţii păsărilor în Europa.

Numeroase specii nu mai pot fi întâlnite în altă parte decât în Dobrogea, pentru că aici găsesc mediul prielnic de cuibărire.

Şi la noi, unele populaţii de păsări s-au redus numeric semnificativ în ultimii ani, în special din cauza chimizării agriculturii, a defrişărilor şi a desecărilor.

Scenele cu turişti care intră cu şalupele direct în coloniile de păsări pentru a le fotografia şi pentru a se distra, au loc des în Delta Dunării. Iar înaripatele sunt puse în mare pericol.

Totul în condiţiile în care, la nivel european, specialiştii vorbesc despre o scădere semnificativă a populaţiilor de păsări.

Prof. Eugen Petrescu, Societatea Ornitologică Romană: "În zona Libanului, Maltei, fac vânători excesive şi împuşca nediscriminatoriu orice pasăre. Inclusiv berze. În zona Egiptului şi în ţările africane din Magreb există tentaţia aceasta de a prinde păsările cu plase. Nu pentru inelări, nu cu scop ornitologic, ci pur şi simplu pentru mâncare. Şi sunt exterminate în felul acesta sute de mii de păsări în fiecare an, poate milioane."

Şi chimizarea agriculturii afectează păsările din toată Europa. Au de suferit nu doar cele care se hrănesc cu seminţe, ci şi păsările insectivore - pentru că pesticidele omoară larvele insectelor.

Adrian Bâlba, director complex muzeal de ştiinţe ale naturii Constanța: "Tentaţia mare în diverse direcţii, turistică, în direcţie de agricultură şi în consecinţă păsările din zonele lacustre se restrâng şi ele. Se retrag păsările mai sperioase, rămânând cele care nu au o mare problemă cu invazia omului şi cu prezenţa omului. În consecinţă avem mai puţini pelicani care sunt păsări sperioase, dar avem mai mulţi cormorani, mai curajoase."

Specialiştii confirmă că au dispărut şi unele specii din Dobrogea. De pildă, pelicanul creț apare tot mai rar. Ornitologii cred că mai trăiesc la noi doar câteva sute de exemplare.

Prof. Eugen Petrescu, Societatea Ornitologică Romană: "În special la păsările de apă, Delta Dunării a rămas, hai să spunem aşa, bastionul libertăţilor, încă. Mai ales rezervaţia, cu protecţia integrală care este în rezervaţie, a susţinut populaţiile de păsări. Există specii care, practic, de când sunt eu aici, au dispărut. Mă refer aicea la gaia neagră. În trecut era o pasăre relativ comună."

Potrivit Eurostat, în ultimii 20 de ani, populaţia tuturor speciilor de păsări comune de pe bătrânul continent a scăzut cu mai mult de patru la sută, iar cea a păsărilor agricole cu aproape 17 procente. Este şi motivul pentru care strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate prevede conversia la agricultura ecologică, astfel încât aceasta să reprezinte, până în 2030, 25 la sută din totalul terenurilor cultivate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO