Imagini din dronă cu dezastrul provocat de incendii în Grecia. Oamenii își caută rudele dispărute

Ultimul update: Joi 26 Iulie 2018 14:04
Data publicarii: Joi 26 Iulie 2018 07:41
Categorie: Internaţional

Grecii se zbat între şoc şi indignare după incendiile devastatoare care au luat cel puţin 82 de vieţi. În plus, aproape 200 de persoane au fost rănite şi nimeni nu ştie nimic despre alţi 40 de oameni.

Numărul victimelor s-a ridicat la 82, conform unui ultim anunț al autorităților.

Echipele de intervenţie continuă să caute, joi, supravieţuitori în zonele mistuite de flăcări şi pe mare, informează Reuters.

Rude disperate au apărut la televizor şi au cerut ajutor. Alţii au dat vina pe autorităţi pentru acest incendiu cu cele mai multe victime din ultimele decenii din Grecia.

''Tatăl meu a fost ultima persoană care a vorbit cu el, luni seară'', a declarat pentru postul Skai TV Katerina Hamilothori, aflată în căutarea fratelui său.

Circa 300 de pompieri şi voluntari au cercetat zona pentru a da de urma zecilor de persoane declarate dispărute. Printre acestea se numără şi două fetiţe, surori, în vârstă de 9 ani.

În Atena, alte rude au încercat să identifice cadavrele descoperite în acest infern. Majoritatea trupurilor neînsufleţite găsite printre ruine sunt în mare parte carbonizate, iar identificarea lor este un proces dificil, după cum au precizat experţii.

''Va fi foarte dureros, vor urma identificarea... înmormântările, şi mai multă durere'', a spus edilul din localitatea învecinată Pikermi. ''Mă tem că numărul morţilor va creşte'', a adăugat primarul.

Cel puţin 187 de persoane au fost rănite în incendiu, printre acestea numărându-se 22 de copii.

Potrivit evaluării iniţiale, peste 300 de locuinţe din zona vastă afectată de flăcări au suferit pagube, majoritatea fiind complet distruse.

O lungă listă cu măsuri de sprijin anunţată de autorităţile guvernamentale nu este de ajuns să diminueze durerea supravieţuitorilor. ''O picătură în ocean'', titrează pe prima pagină cotidianul Ta Nea.

''Acest lucru n-ar fi trebuit să se întâmple, oamenii au pierit fără niciun motiv'', a strigat o femeie în lacrimi către ministrul Apărării, Panos Kamenos, care a vizitat Mati şi alte cinci zone din apropiere afectate de incendiu. ''Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu!'', a acuzat ea.

Patru bărbați au fost audiați

Autorităţile, acuzate că au permis o tragedie de asemenea proporţii, încearcă să găsească explicaţii şi vinovaţi.

Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogaţi, fiind bănuiți că ar fi pus intenţionat focul, ca să facă loc pentru construcţii noi.

20 de minute - atât a durat ca flăcările să transforme totul în scrum în Mati. Vântul a împins focul care ardea de câteva zile în pădurile de pin de pe dealuri şi a ajuns în staţiunea de pe malul mării.

Mark Stone, corespondent Sky News: "Se vede pretutindeni cum flăcările au venit de pe dealuri. Nici şoselele nu le-au stat în cale. Au trecut peste ele şi au pătruns în localităţi până pe coastă."

Hotelurile au fost evacuate mult prea târziu, abia când au răsunat alarmele de incendiu. Doi soţi olandezi au rememorat traumatizaţi panica şi disperarea de a-şi salva copiii, când valvătaia le-a luat cu asalt hotelul.

"Auzeam maşinile cum explodau în jurul nostru. Singura salvare era marea. Am văzut o barcă cu motor şi ne-am dat seama că era singura cale de scăpare. Am pus copiii în barcă, însă parcă era ca la Titanic, toată lumea încerca să urce."

"Le-am cerut adulţilor să părăsească barca, fiindcă nu aveam loc toţi, dar nimeni nu voia să coboare. Aşa că barca a început să ia apă şi s-a scufundat. L-am văzut pe un bărbat cum s-a înecat sub ochii mei. Valurile erau foarte puternice şi soţia mea a rămas în urmă. Nu o mai vedeam, dar puteam să o aud."

În final au fost recuperaţi de unul dintre numeroşii pescari care şi-au folosit ambarcaţiunile pe post de bărci de salvare.

"Ne îmbrăţişau, ne pupau de fericire."

"Oamenii plângeau, ţipau. Un copil de 10 ani striga după mama şi tatăl lui. Nu ştiam unde sunt."

În timp ce supravieţuitorii iau la rând centrele pentru sinistraţi, spitalele şi morgile, în Mati soldaţii duc la bun sfârşit o misiune dureroasă. Verifică locuinţele în căutarea unor eventuali supravieţuitori şi victime. Intră chiar în cele care par întregi, fiindcă se ştie că multe dintre victime au murit intoxicate cu fum.

Pe de altă parte, unii localnici şi-au făcut curaj să se reîntoarcă la ruinele care le-au fost casă.

"Aceasta e casa mea arsă. Nu am putut să-mi salvez toate animalele. Acolo e casa mamei mele. Am crezut la început că e moartă, dar a reuşit să ajungă pe o altă plajă."

Autorităţile au fost acuzate că au intervenit lent şi că nu au existat planuri de evacuare care să fie puse în aplicare rapid. Ar fi fost dificil oricum. Incendiul s-a răspândit fulgerător în localităţi dezvoltate haotic, cu multe drumuri înguste şi înfundate.

În plus, unii hidranţi nu funcţionau. Serviciile de urgenţă elene se resimt după ani mulţi de austeritate, în care s-au descurcat cu bugete mult reduse.

Un procuror de la Curtea Supremă are sarcina de a oferi populaţiei îndurerate o concluzie acceptabilă, la capătul unei anchete care se anunţă de amploare.

Romanii din Grecia au lasat actele si banii pentru a se salva din calea incendiilor
Romanii din Grecia au lasat actele si banii pentru a se salva din calea incendiilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Copiii salvati din pestera din Thailanda
Băieții salvați din peștera din Thailanda, surprinși de fotbalistul lor preferat. Ce au mărturisit
Iranul susţine că l-a ucis pe "creierul" atacului de la parada militară din Ahvaz
Poliția a anunțat naționalitatea celui care a luat ostatică o tânără, în gara din Koln
Un şarpe uriaş a ţinut sub teroare 5 zile capitala Braziliei. Reptila fusese crescută la bloc
Doi piloți au murit în timpul unui exercițiu militar în Ucraina
Rolul pe care îl va juca Kremlinul în alegerile din Moldova. "Avem aşteptări"
atac cu tractorul
Tractorist împuşcat de poliţie după ce a încercat să atace o ambasadă
Un român a murit, iar alţi doi sunt răniţi în urma unui accident produs în Belgia
Imagini șocante. Motivul pentru care o femeie și un bărbat s-au luat la bătaie într-o parcare
Gafă făcută de Donald Trump. Și-a lăsat soția în ploaie, în timp ce el se proteja cu o umbrelă. VIDEO
Alertă antiteroristă în Germania. Ce ar fi strigat suspectul în timpul atacului din Koln
Un băiat de 4 ani a descoperit în Olanda o grenadă şi a adus-o acasă, în Germania