Imagini cu pădurea de lângă Cheia, pusă la pământ de vânt. „Locul unui dezastru natural”
O pădure întreagă a fost rasă de pe fața pământului lângă Cheia, miercuri noaptea, în urma unor fenomene meteo extreme. În zonă, vântul a atins și 200 de km/h și a lăsat în urmă un dezastru.
Corespondentul Știrilor ProTV Cătălin Radu Tănase a mers în județul Prahova, acolo unde a avut loc dezastrul și spune că imaginile amintesc de proporțiile exploziei de la Tunguska, Rusia, din 1908. Atunci, un meteorit a produs o explozie echivalentă cu forța a 20 de bombe atomice și a spulberat aproximativ 80.000.000 de copaci, pe o suprafață de 2.150 de km pătrați.
„Nu cred că am parcurs nici măcar un kilometru de la ieşirea din Cheia, din judeţul Prahova, iar peisajul s-a schimbat complet. Nu mai sunt nici pensiuni şi nici zone unde găsim peisaje idilice. Dimpotrivă, am ajuns în locul unui adevărat dezastru natural. Cine ar fi aici, alături de mine, n-ar putea să spună că e în judeţul Prahova, ci mai degrabă că suntem în anul 1908, în Rusia, în Tunguska, unde acel meteorit a explodat cu forţa unei bombe atomice.
Ce a lăsat în urmă în Tunguska meteoritul, putem să vedem aici în România, în 2020, lângă Cheia. O întreagă pădure de brădet a fost rasă de pe suprafaţa pământului. Oriunde te uiţi în stânga sau în dreapta vezi doborâtură. Nu vă imaginaţi că vorbim despre arbori bătrâni. Sunt brazi tineri cu diametrul de 30-40 cm, brazi viguroşi, care au stat în picioare zeci de ani la rând, au trecut prin atâtea ierni, perioade de viscol şi nu s-a întâmplat nimic”, a relatat Cătălin Radu Tănase.
Pădurea este făcută praf pe o întindere de zeci de hectare şi sunt probabil sute rupţi sau mutilaţi. Este ca şi cum ceva o bombă atomică ar fi explodat în mijlocul pădurii, sau ca şi cum ar fi căzut un meteorit.
Totul s-a întâmplat noaptea, când, potrivit meteorologilor, vântul a bătut cu aproape 200 de km pe oră. Mulţi brazi sunt scoşi din radacini, iar alţii au fost rupţi ca nişte surcele, de la jumătatea trunchiului sau chiar de la bază.
Ce ar fi produs dezastrul de la Cheia
Astfel de fenomene au mai avut loc în România, în urmă cu câțiva ani în apropierea Sovatei şi în județul Iași cu şi mai multă vreme în urmă. Pe baza acestor două evenimente, experții au două explicații: fie s-a produs un vârtej din cauza tăierilor ilegale, care au creat goluri în pădure, fie arborii au fost puși la pământ de un ciclon extrem de puternic.
„Pădurarii spun că de obicei în zonele în care se taie foarte mult apar goluri în pădure, aşa numitele zone de chelitură. Când se fac goluri de arboret se crează condiţiile formării vârtejurilor. Atunci când vântul vine şi bate cu putere şi ajunge în aceste locuri goale, capăta vorţa se fac vârtejuri şi acestea au suficientă putere să doboare copacii sau să îi reteze pur şi simplu”, relatează Cătălin Radu Tănase.
Pădurarii spun însă că la Cheia nu s-a tăiat ilegal, iar în zona respectivă era vorba de desiş, de o pădure foarte tânără, deci această ipoteză pică.
Atunci rămâne explicația pe care ne-o dau meteorologii: că în momentul în care un val de frig pătrunde atât de puternic şi atât de repede într-o zonă în care temperaturile au fost de 10-12 grade în timpul zilei, atunci avem de a face cu o zonă de ciclon.
„Imaginaţi-vă o pâlnie, dar nu pusă corect, ci cu gura în jos, se produce o inversiune barometrică, o inversiune de presiune. Presiuena atmosferică începe să scadă atât de repede de la extremităţi spre mijlocul pălniei, aceasta fiind mişcarea pe orizontală, apoi aceşti curenţi de aer se îndreaptă dintr-o dată în sus, formând acele fuioare foarte puternice de aer, încât putem să ajunge să vorbim de viteze ale vântului de 200 km/h”, explică fenomentul Cătălin Radu Tănase.
În pâlnia aceasta se poate crea vârtejul care poate duce la distrugerea completă a unei păduri, cum s-a întâmplat la Cheia.
Pentru judeţul Prahova au fost emise avertizări de cod portocaliu şi roşu, în situaţia scăderii accentuate a temperaturilor, intensificări susţinute ale vântului, viscol puternic, rafale de peste 100-120 km/h, vizibilitate redusă spre zero.