ICCJ a decis ca nu va sesiza CCR in legatura cu Legea salarizarii
ICCJ a decis in sedinta ca nu sunt intrunite conditiile pentru sesizarea CCR privind legea salarizarii.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in sedinta, ca nu sunt intrunite conditiile pentru sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu legea salarizarii. Procurorul General, Augustin Lazar, a adresat, joi, scrisori presedintelui Klaus Iohannis, presedintei ICCJ si Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR in legatura cu Legea salarizarii, considerand ca diferentele de salarizare intre procurori si judecatori sunt neconstitutionale, avand in vedere ca, in conformitate cu deciziile Curtii, "procurorii au, ca si judecatorii, statut constitutional de magistrati".
"Vineri au fost convocate Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru discutarea unor eventuale elemente de neconstitutionalitate a Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. In cadrul sedintei s-a constatat ca nu sunt intrunite conditiile pentru sesizarea Curtii Constitutionale", anunta, vineri, Inalta Curte de Casattie si Justitie.
Procurorul General Augustin Lazar a adresat, joi, scrisori presedintelui Klaus Iohannis, presedintei ICCJ si Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR in legatura cu Legea salarizarii, considerand ca diferentele de salarizare intre procurori si judecatori sunt neconstitutionale, avand in vedere ca, in conformitate cu deciziile Curtii, "procurorii au, ca si judecatorii, statut constitutional de magistrati".
"In cursul zilei de vineri, 8 iunie 2017, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, a transmis scrisori Presedintelui Romaniei, Presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si Avocatului Poporului, in vederea sesizarii Curtii Constitutionale, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. a) din Constitutia Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Considerentele avute in vedere sunt prevederile constitutionale cu privire la Ministerul Public, componenta a autoritatii judecatoresti, precum si deciziile Curtii Constitutionale potrivit carora procurorii au, ca si judecatorii, statut constitutional de magistrati", anunta Parchetul ICCJ.
Argumentul lui Lazar a fost si acela ca, prin deciziile anterioare, Curtea Constitutionala a statuat ca principiul egalitatii de drepturi presupune reglementarea si aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiectilor de drept aflati in situatii juridice similare si, "pe cale de consecinta nu poate fi acceptata crearea unei reglementari care sa instituie statute financiare distincte celor doua categorii profesionale, judecatori si procurori".
"Avand in vedere cele de mai sus, in scrisorile mentionate se arata ca diferentele de salarizare intre judecatori si procurori sunt neconstitutionale, incalcandu-se astfel prevederile art. 1 alin. 5, art. 16, Capitolul VI – Autoritatea Judecatoreasca art. 131 si art. 132 din Constitutia Romaniei", se arata in comunicatul Parchetului General.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, procurori, tribunal, avocatul poporului, judecatori, legea salarizarii, Constitutie, augustin lazar,
Dată publicare:
09-06-2017 14:22