In Romania, utilajele de deszapezire ajung abia la vara. Iarna asta, orice dezastru incepe cu doua cuvinte: "DACA NINGE"

26-11-2014 07:51


Compania Nationala Autostrazi si Drumuri are prea putine utilaje si, daca ninge in toata tara, vom avea probleme, recunoaste ministrul Transporturilor.

Desi CNADNR a reusit sa cumpere peste 100 de utilaje, contractul a fost semnat in octombrie. Asa ca utilajele vor ajunge la noi abia la vara, cand e cald si bine.

Situatia in care CNADNR ar urma sa deszapezeaza drumurile si autostrazile cu utilajele proprii ar fi una cu adevarat dezastruoasa. In conditiile in care 80% din utilajele cu care intervine pe timp de iarna sunt inchiriate. De exemplu, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi nu are niciun remorcher de mare capacitate.

Compania are la dispozitie peste 3.000 de utilaje si doar 620 vin din parcul propriu. Restul sunt inchiriate.

SITUATIA UTILAJELOR PENTRU IARNA
TOTAL UTILAJE - 3157
UTILAJE CNADNR - 620
UTILAJE INCHIRIATE - 2537

Ar trebui sa avem noroc de o iarna blanda ca sa reusim sa curatam zapada. Sau, in cel mai rau caz, sa ninga, dar nu in toata tara, recunosc autoritatile.

Ioan Rus, ministrul Transporturilor: "Daca maine este zapada in toata tara si nu putem muta de la Iasi la Vaslui sau de la Vaslui la Botosani avem o problema."

Chiar in pragul iernii, CNADNR a semnat un contract de 33 de milioane de euro. Cumpara 100 de autofreze de capacitate medie si mare, dar si 7 utilaje pentru interventii speciale.

CARTON - UTILAJE CUMPARATE
AUTOFREZE DE CAPACITATE MEDIE - 69 UTILAJE
AUTOFREZE DE CAPACITATE MARE - 31 UTILAJE
VEHICULE PENTRU INTERVENII SPECIALE - 7 UTILAJE
SUMA: 33 milioane euro

Partea proasta, contractul a fost semnat luna trecuta, adica vor putea fi folosite abia iarna viitoare.

Ioan Rus, ministrul Transporturilor: "Nu vine niciuna. Nimeni nu are 70 de freze pe stoc. Nu s-a facut nimic ani de zile. In octombrie am semnat pentru ca este imposibil ca aceasta companie sa nu aiba propriile sale resurse."

CNADNR are nevoie de mai multe utilaje pentru ca nu are contracte de deszapezire semnate cu firme specializate pentru toate regiunile. In acest an, de pilda, a anuntat ca urmeaza sa curete in regie proprie drumurile si autostrazile din Bucuresti, Iasi, Constanta, Craiova, Timisoara si Brasov.

VIDEO PROTVPLUS.RO