HARTA SEISMICA a Europei. Romania, printre cele mai expuse zone in fata unui cutremur fara precedent
In urmatorii 50 de ani s-ar putea produce doua sau chiar trei cutremure majore in tara noastra. Asta inseamna magnitudini de peste 7 pe scara Richter, dupa cum sustine un studiu desfasurat in 13 state si la care au participat 50 de cercetatori.
In aceasta privinta, Romania este pe locul 4 din Europa. Un dezastru pentru noi, mai ales ca specialistii ne anunta ca efectele devastatoare s-ar putea simti si in alte zone decat Moldova si Muntenia.
Moldova si Muntenia sunt sub cod rosu de cutremur pe harta europeana. Asta pentru ca in Vrancea activitatea seismica ar putea creste in intensitate in urmatorii 50 de ani.
Mirca Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului
"In fiecare secol avem unul, doua, trei cutremure mari, de peste 7. Vrancea este acum in faza finala. Stiti cum e? Exact atunci cand cineva moare, inainte de moarte are niste spasme. Ultimele rabufniri de activitate, dar care sunt sau vor fi destul de importante", spune Mirca Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.
Un cutremur mare, cu magnitudine peste 7, ar afecta grav trei sferturi din Romania.
Studiind istoria, specialistii au observat ca in ultimele secole am avut seisme devastatoare la fiecare 36 de ani. Exact atatia s-au implinit in 2013 de la cutremurul din '77.
"Acum in Vrancea este liniste. Nu este asteptat un cutremur mare", spune Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.
Specialistii au estimat ca in tara noastra constructiile ar trebui sa suporte vibratii cuprinse intre 0,2 si 0,4 g. Astfel de miscari sunt provocate de cutremure cu magnitudine 7.
"Avem norme si reguli foarte avansate in constructii, insa la aplicarea lor stam foarte prost. Am facut un proiect cu japonezii, platit de ei ca sa ne prezinte si sa ne invete cum sa construim anti-seismic. Ghiciti ce s-a intamplat cu acel proiect - a fost omorat in fasa pentru ca Guvernul nu a mai asigurat cadrul legal. Si noi nu plateam nimic", a spus prof. dr. Dan Lungu, specialist in siguranta constructiilor.
Dupa ce activitatea seismica din Vrancea se va incheia, specialistii sustin ca tensiunile acumulate in placile tectonice pe care este asezata tara noastra ar putea genera cutremure si in Transilvania, Oltenia, Maramures sau orice alta zona, care pana acum nu a fost zguduita de astfe de miscari.