Harta reciclării. Unde se află cele peste 11 mii de puncte de colectare selectivă a deşeurilor din toată ţara

×
Codul embed a fost copiat

Sunt semne că începem să ne obisnuim să nu mai aruncăm atât de des deșeurile care ar putea fi reciclate.

Deși suntem încă sub media europeană, rata de colectare selectiva a gunoiului a început să crească. Au apărut și platforme online, prin intermediul cărora putem găsi puncte de colectare selectivă și companii care oferă servicii de ridicare de acasă a obiectelor mari ce pot fi reciclate.

Harta reciclării este unul dintre site-urile care va ajuta să găsiţi peste 11 mii de puncte de colectare selectivă a deşeurilor din toată ţara. Scăpaţi astfel de hârtie, plastic şi sticlă, până la electrocasnice mici, mobilă, haine, materiale de construcţii, piese auto sau medicamente expirate.

Gabriela Țicu, managerul Hărții Reciclării: „Fiecare ultilizator poate adăuga un punct de colectare separată. Introduc manual adresa şi pot marca foarte uşor unde este locul de colectare pe care ei l-au identificat, indifrent că este container stradal, magazin”.

Dacă aveţi de aruncat obiecte voluminoase, cum sunt electrocasnicele mari, le puteţi duce la companiile care le vând, pentru că ele sunt obligate, prin lege, să le colecteze pe cele uzate. Există însă şi firme care le ridică gratuit, dacă nu le puteţi duce la magazin.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Valentin Negoiță, președintele ECOTIC: „Toate deşeurile sunt duse, prin trasportatorii autorizaţi pe care îi avem la dispoziţie sau colectorii autorizaţi, la fabricile de reciclare”.

Iar dacă vreţi să scăpaţi de mobila veche, pe piaţă sunt o mulţime de firme care vin să o ridice de acasă, contra cost.

Bolintineanu Florin, reprezentantul unei firme de colectare de mobilă: „Cine ne sună, ne trimite o listă detaliată, poze, şi noi avem un spaţiu unde le sortăm - le-am strâns pe toate şi le-am selctat”.

Aceste servcicii de colectare de la domiciliu - gratuit sau la preţuri mai mici - sunt oferite şi de primării. Doar că în acest caz durează mai mult colectarea.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „Electrocasnice, saltele, paturi - toate aceste trebuie anunţate în prealabil şi apoi operatorul de salubritate va veni să le ridice sâmbătă, câteodată se mai întind şi duminică, pentru că au fost solicitări foarte numeroase. Aceasta ridicare este gratuită pentru cetăţeni”.

Bărbat din București: „În locuinţă, în bucătărie, am un sac special pe care Supercom îl dă săptămânal şi când am terminat sticla de apă o pun într-un sac, cutiile la fel”.

România s-a angajat în fata Uniunii Europeane să recicleze anual măcar 50 la sută din deşeurile care pot fi colectate selectiv. Însă abia reciclăm 11 la sută.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Afacerile sustenabile au început să apară și la noi. Magazinul unde vii cu borcanul tău ca să iei alimente vrac
Afacerile sustenabile au început să apară și la noi. Magazinul unde vii cu borcanul tău ca să iei alimente vrac

Cu paşi timizi, apar şi la noi afaceri care acordă mai multă atenţie mediului. Unele se ocupă de reciclare, altele folosesc produse din materiale naturale, şi evită, pe cât posibil, plasticul.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.