Haos total în învățământul preșcolar. Grupa mijlocie devine obligatorie, dar mii de copii vor rămâne pe dinafară
Din toamnă grupa mijlocie va fi obligatorie, însă în multe localități nu sunt suficiente locuri. Și nici în cazul creșelor, situația nu este diferită.
Așadar, mii de copii rămân pe dinafară. Din vorbe, zeci de creșe ar urma să se construiască până în 2024 însă pentru cele mai multe dintre acestea nu au început lucrările.
În comuna Valea Lupului din Iași s-au construit 2 grădinițe noi în ultimii 3 ani. În total, sunt 3 grupe în care învață aproape 400 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Și, pentru că cererea este mare în continuare, până în toamnă, conducerea școlii intenționează să mai deschidă o grădiniță.
Petronela Petrea, directorul școlii: „Avem încă cereri în plus față de ce putem acoperi. Am funcționat cu grupele în tot felul de spații închiriate pentru că a durat până au fost gata clădirile”.
În schimb, în localitatea Pardoși din județul Buzău nu există nici școală generală și nici grădiniță din 2018. Anul acesta nouă copii au fost nevoiți să facă naveta cu microbuzul primăriei într-o comună învecinată. Situații similare sunt în zeci de comune și în sute de sate.
Anca Stamin, director proiecte salvați copiii: „Numărul de locuri în grădinițe era insuficient și până acum raportat la numărul de cereri, iar acum dat fiind faptul că grupa mijlocie devine obligatorie probabil că lucrurile nu vor sta bine pentru părinți. Dată fiind infrastructura existentă probabil că nu vor putea fi asigurate locuri pentru toți copiii care au vârsta grupei mijlocii”.
Compania Națională de investiții are două programe pentru creșe moderne. Teoretic, vor avea săli mari, spații de joacă generoase și pe acoperiș, panouri fotovoltaice și verdeață.
În prezent, 85 de creșe au contractele de proiectare și execuție încheiate, și ar urma să fie finalizate până anul viitor. Însă pentru cele mai multe dintre ele nu au început lucrările de construire și procesul este unul de durată.
În total, 252 de creșe ar trebui să fie date în folosință prin aceste 2 programe, însă doar una singură a fost deschisă în 2022.
După ce vor fi finalizate, creșele vor fi predate autorităților locale care le vor administra.
Pe de altă parte, părinții care nu își duc copiii la grădiniță sau la școală pe durata învățământului obligatoriu pot primi amenzi între 100 şi 1.000 de lei sau riscă şi un an de închisoare.