Hackerul din Cluj anchetat de FBI riscă peste 20 de ani de închisoare. Gruparea sa a strâns peste 100 mil. euro
Un tânăr de 29 de ani din Cluj este anchetat de FBI într-un uriaș dosar de fraudă informatică, cu prejudicii de peste 100 de milioane de euro.
În vizorul agenților federali este o întreagă grupare care a dat sute de atacuri cibernetice, în urma cărora hackerii au pretins victimelor să răscumpere datele în schimbul unor sume uriașe.
Românul urmează să fie extrădat în Statele Unite. Dacă va fi găsit vinovat, riscă peste 20 de ani de închisoare.
Potrivit autorităților americane, românul ar fi folosit un virus pe care l-a diseminat către 400 de firme și instituții, printre care spitale și instituții de învățământ.
Astfel, el obținea acces în rețeaua victimei, care nu mai putea intra în sistemul blocat de atacatorul informatic. Ca să reobțină accesul, hackerii cereau o răscumpărare.
Gruparea din care tânărul din Cluj ar face parte ar fi trimis virusul către 400 de firme și instituții din întreaga lume. 50 de firme le-ar fi plătit răscumparare, în valoare de 5.000 de bitcoini. Adică echivalentul a aproape 120 de milioane de euro.
În rețea ar mai fi fost implicați un canadian și un polonez, ajutați de vorbitori de limbă rusă. Polonezul oferea serviciile de găzduire și servere pe care românul și alți hackeri le foloseau.
Anchetatorii americani au găsit urmele lăsate online de român și așa au ajuns la el.
Atacurile au fost confirmate de Departamentul de Justiție din Statele Unite, iar acuzațiile i-ar putea aduce clujeanului 25 de ani de închisoare.
Hackerii foloseau, inițial, metode de tip phishing, menite să inducă oamenii în eroare, pentru a dezvălui informații confidențiale. În alte cazuri atacau parolele foarte simple.
Valentin Triff, business development manager: „În cazul de față discutăm de un atac de tip ransomware. Este un tip de soft malițios care are ca și obiectiv să fure sau să cripteze date sensibile, date personale, fie că vorbim de persoane fizice sau companii. Odată ce un dispozitiv este infectat, softul de tip ransomware criptează datele și ulterior trimite un mesaj victimei și i se cere o recompensă.”
Românul s-a căsătorit anul trecut și locuia împreună cu soția într-o casă, la câțiva kilometri de Cluj-Napoca. Vizat de mandatul de arestare din Statele Unite, în iulie el a fost arestat provizoriu de autoritățile de la noi și se află acum în România, urmând să fie extrădat.
Tânărul a cerut să stea câteva zile cu familia, în arest la domiciliu, până la extrădare. Însă magistrații de la Curtea de Apel Cluj au respins ferm această solicitare.
Luni, suspectul va fi preluat din București de autoritățile americane.