Hackerii profită de drama românilor din Israel și Fâșia Gaza. Mesajele de tip scam în care infractorii cer bani
Infractorii cibernetici profită de cea mai recentă dramă prin care trec în această perioadă atât de mulți oameni.
Mii de români au primit emailuri ce păreau trimise de persoane din Israel sau Fâșia Gaza, care cereau ajutor pentru că ar fi victime ale razboiului.
În realitate ar fi vorba de o amplă escrocherie online, ce a vizat deja 11 țări din întreaga lume.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Specialiștii în securitate cibernetică avertizează că, în prima fază, hackerii vor să vadă doar cine deschide emailul ca mai apoi să-și rafineze atacurile.
Atacurile de tip scam, adică înșelătorie, au fost depistate pe mii de dispozitive electronice, pe care erau instalate soluții de protecție online. Utilizatorii români au primit mesaje cu trei povești diferite în care hackerii din spatele campaniei pretindeau că strâng bani pentru victimele războiului din Israel sau din Fâșia Gaza.
Mesaj scam: „E raza de speranță pentru refugiații Palestinieni. Dând azi suport către Israel va ajuta la furnizarea de alimente vitale și asistență cash către mii de familii de refugiați Palestinieni. Dă acum! Acum, acceptând donații în criptomonede”.
Unele mesaje sunt pline de greșeli gramaticale și informații eronate, ceea ce ne poate trezi usor suspiciunea că expeditorul este o persoană rău intenționată, însă altele sunt formulate atent cu informații deja confirmate și de surse oficiale. Atenție, în toate situațiile, atacatorii vor bani în monede virtuale, o metodă de plată preferată de infractorii cibernetici pentru că este greu de urmărit de anchetatori.
Deocamdată, nu se știe câți români au căzut în capcană și le-au donat hackerilor bani. Specialiștii în securitate cibernetică sunt de părere că acesta este doar începutul, și îi sfătuiesc pe cei care nu au donat, dar au deschis mesajele-capcană, să fie atenți la ce emailuri primesc în zielele următoare de la același expeditor.
Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: „Atacatorii văd că adresele pe care le au sunt reale, emailurile respective, în momentul în care mesajele sunt deschise. Într-o primă fază trebuie să știi dacă ai de la cine să scoți banii respectivi. Cu cât se prelungește conflictul, se îmbunătățesc și mesajele pe care ei le trimit”.
Cele mai multe mesaje au fost trimise și accesate de utilizatori din Rusia, Suedia și România.
Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: „Este posibil ca în cazul acestor atacuri să fie țintite țările care au minorități importante din zonele de conflict. Rusia și-a exprimat suportul pentru Palestina”.
Dacă doriți să faceți donații, apelați la organizațiile umanitare recunoscute la nivel mondial, spun autoritățile, și NU dați curs cererilor venite pe email de la persoane necunoscute.