Habitatul animalelor sălbatice care trăiesc pe malul Mureșului, tulburat de curățenia făcută de autoritățile din Arad
Hărnicia e cu două tăișuri. Autoritățile din Arad au decis să curețe malul Mureșului, în zona centrală a orașului, dar operațiunea a tulburat habitatul păsărilor sălbatice și al castorilor.
Acestea sunt dovezi că pe malul râului trăiesc castorii aduși în zonă în urmă cu 10 ani. Pe lângă micile rozătoare sunt și mai multe specii de păsări. Doar că lucrările de salubrizare de pe malul Mureșului ar putea distruge habitatul acestora. Lucrătorii primăriei au strâns gunoaiele, însă au tăiat și vegetația de pe maluri, copaci și arbuști, în care animalele își găsiseră adăpost.
Gabriel Herlo, biolog: „Sunt afectate o serie de grupe de păsări, păsăret de talie mică, anatide, rațe, care sunt vizibil afectate. Nu mai au unde să se adăpostească".
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Oamenii din zonă spun însă că această curățenie de primăvară era necesara, dat fiind numărul mare de gunoaie care s-au adunat de-a lungul timpului.
Municipalitatea susține că defrişările din albia râului au fost făcute pentru că vegetaţia devenise prea abundentă.
Ralu Cotrău, purtător de cuvânt primăria Arad: „Trebuie să subliniez că nu am fost informați de existența unei familii de castori în zonă, nu este o zonă din aria protejată. Mai mult, nu a fost semnalată prezența niciunui exemplar pe durata desfășurării intervenției".
Cuplu: „Despre curățenie o părere bună numai că s-a distrus habitatul, eventual o relocare a lor ar fi bună".
Bărbat: „Foarte bine arată, altfel oricine venea din afară și vedea zicea ce este aici? Odată era plajă aici. Mie îmi place, vă spun sincer".
Marcel Ostafe, inginer șef Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad: „Vom lua legătură cu Agenția națională a ariilor protejate să vedem dacă ei cunosc și eventual dacă sunt ceva habitate care trebuiesc protejate să fie cumva relocate și acțiunea să o facem împreună cu ei astfel că să nu deranjăm mediul, fauna".
Femeie: „Este trist și criminal să distrugi habitatele animalelor când toată lumea se străduiește să protejeje natura. Tu vii și razi pentru ce?”.
Biologii speră că vietățile să reușească să-și facă adăpost pe celălalt mal al Mureșului.