Guvernul și-a dat „liber la iresponsabilitate fiscală” în cazul deficitului, printr-un OUG, acuză mai multe ONG-uri
Guvernul Ciolacu a adoptat OUG 112/2024 prin care își dă deorgare de la obligațiile impuse de lege în cazul depășirii limitelor deficitului bugetar. Mai mult ONG-uri atrag atenția că executivul a luat această decizie în mod netrasparent.
În urmă cu câteva zile, Guvernul Ciolacu a adoptat OUG 112/2024 prin care își dă deorgare de la obligațiile impuse de lege în cazul depășirii limitelor deficitului bugetar. Mai mult ONG-uri atrag atenția că executivul a luat această decizie în mod netrasparent și că astfel își arogă poate să „deraieze economia fără să ia nicio măsură”, notează Agerpres.
După cum avertizează organizațiile nonguvernamentale, OUG 112/2024 a suferit modificări substanţiale între forma supusă dezbaterii publice şi cea publicată în Monitorul Oficial. Însăşi denumirea OUG publicată în Monitorul Oficial este diferită faţă de cea a versiunii publicate spre consultare şi chiar faţă de denumirea actului normativ menţionat în lista actelor adoptate de Guvern publicată pe site-ul acestuia.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Știrile Pro TV a atras atenția, recent, asupra modului lipsit de transparență prin care Guvernele României (dar în special în ultimul an și jumătate) a luat mai multe decizii legate de viitorul fiscal al României și nu numai.
„Între aceste modificări, Guvernul îşi acordă o derogare de la legea ce l-ar obliga să ţină sub control deficitul bugetar. Practic, Guvernul strecoară prevederi legislative cel puţin periculoase, care nu au fost în prealabil publicate sau dezbătute, folosindu-se de paravanul unui alt proiect de OUG”, subliniază”, transmit organizațiile.
Guvernul și-a dat derogare de la legea responsabilității fiscale
OUG-ul de tip trenuleț” adoptat recent de Guvern stabilește că „prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”. Mai exact, în acest fel executivul stabilește că nu trebuie să ia „măsuri adecvate” pentru limitarea deficitului bugetar dacă execuția bugetară la 6 luni arată o depășire cu mai mult de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) a țintei de deficit.
Apelul ONG-urilor în cazul OUG-ului care scutește Guvernul de responsabilități în cazul deficitului
După cum arată organizațiile, pe 26 august, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă cu un nume lung, dar destul de precis: Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014-2020.
Ordonanța a ajuns pe lista actelor care se aflau pe ordine de zi a Guvernului din 23 septembrie, fiind adoptat sub același nume. Cu toate acestea, pe 25 septembrie documentul apare în Monitorul Oficial într-o formă diferită.
„OUG 112, număr predestinat pentru urgenţe, include prevederile iniţiale din proiectul MIPE, la care se adaugă alte reglementări din alte domenii: educaţie, mediu, interne, justiţie, fiscalitate”, notează organizațiile.
În apelul lor, organizațiile atrag atenția asupra modului lipsit de transparență în care documentul a fost adoptat. „Niciuna dintre aceste reglementări suplimentare nu a fost dezbătută şi nu există nicio fundamentare solidă pentru ele. Spre exemplu, Guvernul modifică semnificativ propria ordonanţă de acum o lună, privind "amnistia fiscală". Poate să explice Ministerul de Finanţe unde a fost greşeala? Alt exemplu, Guvernul stabileşte că unele proiecte de energie regenerabilă deja începute pot fi decontate din fondul de mediu, şi extinde lista beneficiarilor. Există vreo suspiciune de proiect cu dedicaţie?”
Cea mai controversată modificare este însă o derogare nemaiîntâlnită de la Legea responsabilităţii fiscal bugetare: „Prevederile art. 25 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024." Acest articol 25 impune Guvernului obligaţia ca atunci când "raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară constată o deteriorare a soldului previzionat al bugetului general consolidat faţă de ţinta avută în vedere la aprobarea bugetului anual cu mai mult de 0,5% din produsul intern brut” să „pună în aplicare măsuri adecvate pentru îndeplinirea ţintei privitoare la soldul bugetului general consolidat”.
În limbaj mai simplu, legea impune Guvernului să ia măsuri atunci când cheltuie prea mult. Ei bine, Guvernul s-a derogat singur de la această obligaţie, probabil anticipând că va cheltui fără număr pe finalul anului electoral.
Printre organizațiile care au semnat acest apel se numără: Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, ActiveWatch, Miliţia Spirituală, Asociaţia REspiro Human Rights Research Centre și Funky Citizens.
Sursa: Agerpres
Etichete: guvern, deficit, ordonanta de urgenta 92,
Dată publicare:
30-09-2024 18:02