Guvernul sesizează DNA în cazul tragediei de la Institutul Matei Balș. Ce a descoperit Corpul de Control

Dată publicare: 10-03-2021 18:08
Dată actualizare: 10-03-2021 19:30


Nenumărate nereguli stau în spatele incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, de la sfârșitul lunii ianuarie.

Firma care se ocupă de siguranța unității sanitare nu era autorizată, în camere erau echipamente electrice care nu aveau ce să caute într-un spital și nu existau sisteme de avertizare.

Aceste date apar în raportul Corpului de Control al Guvernului, care va sesiza acum Departamentul Național Anticorupție. 5 pacienți au pierit în momentul incendiului și 15 în zilele următoare. Documentul poate fi descărcat de la finalul acestui articol.

29 ianuarie, ora 5 dimineața. Flăcările cuprind o parte din Pavilionul numărul 5 al Spitalului Matei Balș. Înăuntru sunt internați pacienți cu forme grave de Sars-Cov-2.

5 oameni au pierit în flăcări, 102 pacienți au fost evacuați. Alți 15 oameni, cu arsuri, au murit în zilele următoare.

Corpul de Control al Guvernului a demarat propria anchetă. Rezultatul a ajuns la premier.

Florin Cîțu, primul ministru al României: ”Pereții căilor de evacuare nu erau rezistenți la foc, instalația de avertizare și detectare nu era cu acoperire totală, în interior nu sunt prevăzute cu sisteme de alarmare optice sau acustice”.

Rudele pacienților au indicat atunci că incendiul putea fi declanșat de aerotermele pe care bolnavii le-au adus în saloane pentru a se încălzi.

 

O firmă fără autorizație se ocupa de siguranța spitalului

 

Inițial, prezența acestor aparate în saloane a fost negată de cadrele medicale. Dar Corpul de Control spune clar că în spital erau aeroterme.

Florin Cîțu, primul ministru al României: ”Prezența în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surse de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri”.

Grav este faptul că de siguranța spitalului se ocupa o firmă care nu avea autorizație.

Florin Cîțu, primul ministru al României: ”O sesizare se face către Direcția Națională Anticorupție și este vorba de, am aici un punct, asigurarea serviciilor în domeniul serviciilor de intervenție se face cu o firmă generalizată DGS și nu era organizată pentru a asigura serviciile obligatorii într-un spital cu număr de 640 de paturi”.

Raportul Corpului de Control nu aduce prea multe noutăți. Sunt aceleași nereguli pe care le întâlnim în aproape toate spitalele din această țară, care nu sunt pregătite pentru un incendiu.

Acesta este rezultatul celor 30 de ani în care în sănătate doar s-au tocat bani, zeci de milioane de euro pe proiecte și studii, dar nu s-a făcut nimic. Sperăm ca măcar acum guvernanții pricep ceva din aceste lecții tragice și acționează.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO