Cîţu: Va exista o sesizare la DNA în legătură cu incendiul de la Institutul 'Matei Balş'

Mărturii din infernul de la Matei Balș. Toni Grecu: „În urma salvării, spitalul ardea. Sistemul sanitar din România ardea
StirilePROTV

Prim-ministrul Florin Cîţu a transmis miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va exista o sesizare la DNA în baza concluziilor formulate de către Corpul de control în legătură cu incendiul de la Institutul 'Matei Balş'.

Șeful Guvernului a enumerat și câteva dintre neregulile care au fost descoperite la Institutul Matei Balș de către inspectorii Corpului de Control al Guvernului: pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală, iar în interior nu erau prevăzute dispozitive de alarmare.  

Până acum, 18 pacienți care au fost internați la „Matei Balş", în pavilionul afectat de incendiu, au decedat.

"Am aici o notă de informare privind verificările efectuate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase. Sunt mai multe lucruri, lucruri pe care le ştiaţi deja: că a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu. Neconformităţi - să dau câteva exemple: pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, de exemplu. Instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală. Interior - nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice şi/sau acustice. Sunt mai multe lucruri pe care colegii mei de la Corpul de control le-au semnalat. O sesizare, da, se face către Direcţia Naţională Anticorupţie şi este vorba de: asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri", a arătat premierul în declaraţia susţinută la finalul şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.

El a menţionat că este important de ştiut şi în ce măsură, la nivelul spitalelor, au fost implementate măsuri de prevenţie în baza planului întocmit în mandatul fostului ministru al Sănătăţii.

Citește și
incendiu, Matei Bals
Managerul interimar de la "Matei Balş" a fost demis. Vlad Voiculescu anunţă o nouă anchetă

"Am aşteptat Ministerul Sănătăţii să vină cu propriile rapoarte. Încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Ştiu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo şi cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situaţii pe viitor. Sper să învăţăm din aceste greşeli şi să nu mai existe pe viitor aceste lucruri. Mă aştept, bineînţeles, şi la măsuri. Eu ştiu de la fostul ministru al Sănătăţii că există un plan de măsuri, l-am primit. Aşteptăm cu toţii să vedem cât dintre aceste măsuri au fost implementate", a precizat Cîţu.

Înaintea ședinței de Guvern, Cîțu a fost întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit, ca șef al Executivului, de activitatea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

”Nu am făcut încă o evaluare, v-am spus că evaluarea se face la jumătatea anului, nu acum. În acest moment, aștept și eu aceste rapoarte. De exemplu, știu că sunt acele rapoarte pe care le-a lăsat domnul Tătaru, care încă n-au fost făcute publice, dar acolo erau și niște măsuri care trebuiau luate. Să vedem dacă au fost luate. Transparența ajută foarte mult și este nevoie de transparență 100 %. În continuare susțin transparență 100 %. De aceea voi veni astăzi cu concluziile raportului, dacă sunt gata, concluziile raportului făcut de Corpul meu de Control. Mă aștept ca și celelalte să fie făcute publice cât mai repede, așa cum mi s-a promis.”

În luna februarie, Ministrul Sănătăţii a anunţat demiterea managerului interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș”, medicul Maria Niţescu.

Motivul? ”Multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021”

 

 

 

 

 

 

Citește și...
Vlad Voiculescu, după tragediile de la Piatra-Neamț și Matei Balș: „Eroarea umană nu poate fi identificată într-un raport”
Vlad Voiculescu, după tragediile de la Piatra-Neamț și Matei Balș: „Eroarea umană nu poate fi identificată într-un raport”

Clădirile vechi, instalaţiile electrice şi de gaze medicale depășite, spațiul insuficient și numărul de paturi sunt principalele nereguli enumerate de Vlad Voiculescu din rapoartele de după incendiile de la Matei Balș și Piatra-Neamț.

Managerul interimar de la
Managerul interimar de la "Matei Balş" a fost demis. Vlad Voiculescu anunţă o nouă anchetă

Ministrul Sănătăţii a anunţat luni seară demiterea managerului interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș”, medicul Maria Niţescu

A murit încă un pacient care fusese internat la „Matei Balş
A murit încă un pacient care fusese internat la „Matei Balş" în pavilionul afectat de incendiu. Bilanțul ajunge la 18

Încă un pacient care s-a aflat în Pavilionul V al Institutului "Matei Balş" în timpul incendiului din 29 ianuarie a murit, numărul total al celor decedaţi ajungând la 18.

Cinci dintre pacienții transferați de la Matei Balș în urma incendiului sunt în stare gravă
Cinci dintre pacienții transferați de la Matei Balș în urma incendiului sunt în stare gravă

Cinci dintre pacienții transferați de la Spitalul Matei Balș în urma incendiului sunt internați la ATI, în stare gravă, a anunțat Ministerul Sănătății.

Recomandări
Statele UE au ajuns la un acord privind un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Statele UE au ajuns la un acord privind un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc

Guvernele Uniunii Europene au convenit, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim rusesc, o idee a naţiunilor Grupului celor Şapte (G7), arată un document văzut de Reuters.

Joe Biden: Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina
Joe Biden: Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina

Joe Biden a declarat joi că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului, relatează CNN.

Ucraina anunță că au murit de zece ori mai puțini soldați în război decât anuțase șefa Comisiei UE
Ucraina anunță că au murit de zece ori mai puțini soldați în război decât anuțase șefa Comisiei UE

Până la 13.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei, a declarat un înalt oficial de la Kiev, conform BBC, scrie News.ro.