Guvernul s-a răzgândit. Pensiile speciale, cumulate cu cele publice: "E clar cu dedicaţie"
Guvernul a decis să nu se atingă de pensiile speciale încasate de parlamentari şi alte categorii privilegiate.
Surprinzător este ca acelaşi Guvern, la jumătatea lui decembrie, luase hotărârea să nu mai permită ca un cetăţean să ia două pensii: şi publică, şi specială. Opoziţia critică decizia de a menţine aceste privilegii şi cere anularea lor.
Pe 28 decembrie, în ultima şedinţă de guvern din 2017, Cabinetul Mihai Tudose a dat o ordonanţă de urgenţă care spune că pensiile speciale pot fi încasate alături de cele publice. Iar asta după ce, acelaşi guvern, cu doar două săptămâni înainte, hotărâse fix invers, adică eliminarea posibilităţii acestui cumul.
Înainte să se răzgândească, executivul susţinea, având în vedere că ''pensia din sistemul public se acorda pentru a acoperi bătrâneţea şi boala, nu se justifica posibilitatea de a încasa o pensie din sistemul public şi o pensie de serviciu, situaţie în care riscul ar fi acoperit de două ori''.
Vizaţi de măsură sunt foşti parlamentari, magistraţi, grefieri, aviatori şi diplomaţi. În total, aproximativ 9.000 de pensionari ''speciali''. Opoziţia susţine că Guvernul a cedat presiunii din Coaliţie.
''E posibil ca presiunea aceasta să fi venit din partea unuia dintre cele două grupuri parlamentare aflate la putere: ALDE sau PSD.'', explică deputatul USR Claudiu Năsui.
De exemplu, un fost deputat care, înainte să fie în Parlament, a lucrat ca profesor, va putea să încaseze, ca şi până acum, doua pensii, atât pe cea ''specială'', de fost parlamentar, cât şi pe cea de la stat, primită în urma activităţii în învăţământ.
''PSD-ul joacă alba neagra cu cumulul pensiei speciale pentru un anumit grup de persoane, clar cu dedicaţie. Haideţi să ne uităm la sistemul public de pensii din România care are probleme grave şi să reuşim să tratăm acesta problemă, punând şi pensiile speciale.'', susține Mara Calista, deputat PNL.
Pentru un pensionar care are un mandat complet de deputat sau senator, pensia specială care se cumulează celei pentru limita vârstă este de 3.600 de lei net. Iar cel care a petrecut opt ani în Parlament, adică două mandate complete, va câştiga 7.300 de lei net, lunar.
Veteranii Legislativului, cu trei sau mai multe mandate, vor avea o pensie specială de 11 mii de lei net, pe lună. Pentru plata lor, Guvernul a fost obligat să crească bugetul Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru 2018 cu peste 30% faţă de anul precedent.
''Tot sistemul acesta este injust, este un sistem cu două viteze în care toţi contribuim după aceleaşi reguli, însă nu beneficiem cu toţii după aceleaşi reguli'', explică Claudiu Năsui.
USR a depus la Parlament un proiect de lege prin care vrea anularea tuturor pensiilor speciale, însă PSD şi ALDE nu se grăbesc să-l discute. Între timp, pensionarii din Parlament încasează lunar sume la care pensionarii obişnuiţi nici nu îndrăznesc să viseze.