Guvernul promite să refacă plajele măcinate de eroziune. În 5 ani vor fi extinse cu 200 de hectare
Peste 5 ani ne-am putea bucura de plaje noi, reabilitate și extinse cu peste 200 de hectare, la malul Mării Negre. Asta promite Guvernul, care vrea să refacă plajele măcinate de eroziune.
Lucrările, plătite cu bani europeni, vor începe anul viitor și vizează toate stațiunile importante de pe litoral. Peste tot, situația este gravă. În Eforie, de exemplu, turiștii sunt nevoiți să se înghesuie vara pe fâșii înguste de nisip, ori să stea direct pe pietre.
La Eforie Sud, staţiune în care ajung mii de turişti în fiecare vară, nici măcar nu se mai poate vorbi despre plajă. Mici bucăţi de nisip mai sunt în vechile golfuri, unde marea formează curenţi puternici.
Pentru că turiştii nu mai au unde să facă plajă, hotelierii au construit piscine, aşa că reabilitarea şi extinderea plajelor le-ar aduce mai mulţi clienţi.
Nicolae Bucovală, manager hotel: ''Beneficiarul principal este turistul roman şi străin, atâta timp cât el vine şi nu se înghesuie pe o plajă îngustă, are toate condițiile.''
Singura plajă extinsă din sudul litoralului este în zona Eforie Nord. Dar de la anul, promite guvernul, situaţia se va schimba. De la nord şi până în sud, pe tot litoralul se vor face lucrări de extindere şi de reabilitare a plajelor. Va fi adus nisip artificial şi vor fi ridicate diguri.
Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: ''Începem efectiv construcţia care prevede o mărire a suprafeţei României cu 226 hectare, practic o suprafaţă mult mai mare pentru plajele litoralului nostru, începând de la Mamaia până la 2 Mai.''
Proiectul guvernului are două etape. Prima cuprinde cinci zone, de la plaja Periboina până la Mamaia şi Eforie. Iar în cea de-a două sunt incluse alte şase: de la Costineşti, Olimp, până la Mangalia şi 2 Mai.
La finalul lor, cele mai mari extinderi de plaje vor fi în zonele Mamaia, Aurora-Venus-Mangalia şi Eforie.
Până acum, au fost făcute extinderi de plaje cu doar 60 de hectare.
Lucrările costă în total 750 milioane de euro, în mare parte bani europeni, şi ar trebui să se încheie în anul 2023. Fără aceste investiţii, spune guvernul, în 50 de ani vor dispărea plajele şi vor fi distruse drumuri, clădiri, inclusive hoteluri şi clădiri, iar ecosistemul marin va fi afectat ireversibil.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!