4.000 de angajați din învătămânț ar putea fi concediați. ”Suntem vai mama noastră”

×
Codul embed a fost copiat

Un număr de 4.000 de angajaţi din învăţământ urmează să fie daţi afară, potrivit sindicatelor, care cer anularea de urgenţă a ordinului de ministru prin care a fost decis acest lucru.

În prezent, din învăţământ lipsesc peste 10.000 de oameni, atât cadre didactice, cât şi personal auxiliar. De cealaltă parte, Valentin Popa, cel care a luat măsura, susţine că au fost tăiate doar posturile neocupate.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului interimar al educaţiei, Rovana Plumb, sindicaliştii din educaţie cer anularea ordinul semnat de Valentin Popa.

Simion Hancescu, preşedintele FSLI: "Trebuie să se dea oamenii afară. După ce au muncit o lună de zile, să vii la sfârşitul lunii septembrie şi să îi dai afară, este absolut ilegal. Întrebând dacă sunt probleme cu salariile în 2018, ni s-a spus că nu e nicio problemă, ne încadrăm cu cheltuielile de personal. Ba din contră, avem un surplus de 4% la aceste fonduri. Care este adevărul?"

Fostul ministru neagă, însă, că ar fi vorba despre concedieri.

Valentin Popa, fostul ministru al educaţiei: "Nu e vorba de 4.000 de oameni care să plece din sistem, ci sunt 4.000 de posturi pe care nu se mai angajează nimeni."

Reporter: "Adică?"

Valentin Popa, fostul ministru al educaţiei: "Numărul de posturi de faţă aprobat excede numărul de personal cu mai mult de 10%, aşa că nu e cazul să plece cineva din sistem, încă avem nevoie în sistem de oameni."

Avem nevoie de oameni, însă nu se vor mai face angajări pe 4.000 de posturi, care până acum ar fi fost disponibile. Aşa s-ar traduce decizia.

Realitatea din şcoli arată că personalul didactic auxiliar dar şi cel nedidactic este subdimensionat. În Argeş sunt 7.000 de angajaţi în sistemul de educaţie iar circa 250 de posturi ar urma să fie tăiate.

Florica Panait, învăţătoare şcoală: "Şi aşa nu avem decât un singur secretar, câteva femei de serviciu, ce-o să facem, o să stăm noi acum, să facem curat prin clase?"

Ileana Voicu, femeie de serviciu: "Eu, dimineaţa...curtea! Primim laptele şi cornul, trebuie să le urcăm tocmai sus, la etajul 1. La ora 8, birourile, cabinetele. Acuma trebuie să plecăm la sala de sport. E o sală mare de șase clase acolo, dacă o împărţim aşa... N-avem ce face, cui să ne văităm? Şi mai vor să mai dea şi afară din noi? Să mai dea afară din ei, de acolo, de sus, nu din noi, că noi suntem vai de mama noastră!"

În Braşov, 75 de posturi ar trebui disponibilizate. Dar şi aici, oricum, sunt deja mai puţini angajaţi.

Ion Negrilă, inspector ISJ Braşov: "Odată ce clasele au fost formate, oamenii au trecut printr-un concurs, clar că nu poţi să vii acum să faci o mişcare de genul acesta."

Sindicatele din educaţie ameninţă cu greva dacă situaţia nu va fi remediată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Un băiat de 14 ani, din Râmnicu Vâlcea, a dispărut. Minorul suferă de afecțiuni neuro-psihice
Un băiat de 14 ani, din Râmnicu Vâlcea, a dispărut. Minorul suferă de afecțiuni neuro-psihice

Polițiștii vâlceni au fost sesizați cu privire la faptul că, numitul Dumitrescu Bogdan Dumitru, în vârstă de 14 ani, a plecat de la domiciliul său, din municipiul Râmnicu Vâlcea, fără a mai reveni până în prezent.

Un bărbat din Gorj a ieșit cu drujba pe stradă ca să își facă loc să treacă. Terifiați, vecinii au chemat poliția
Un bărbat din Gorj a ieșit cu drujba pe stradă ca să își facă loc să treacă. Terifiați, vecinii au chemat poliția

Un bărbat, de 35 de ani, din comuna Berlești, care se deplasa cu un tractor a coborât pe stradă și a amenințat cu drujba un alt bărbat, aflat tot într-un tractor, pe motiv că nu avea loc să treacă.

Sclavia modernă există, profiturile sunt uriașe, iar traficanții ne râd în nas
Sclavia modernă există, profiturile sunt uriașe, iar traficanții ne râd în nas

România este în topurile internaționale. La trafic de femei și de copii. Traficanții fac averi uriașe pe seama sclavilor lor și știu că românilor nu le pasă, deși toată lumea înțelege ce se petrece.

Recomandări
"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Un avocat şi doi oameni de afaceri, trimiși în judecată de DNA pentru trafic de influenţă privind Magistrala 5 de metrou
Un avocat şi doi oameni de afaceri, trimiși în judecată de DNA pentru trafic de influenţă privind Magistrala 5 de metrou

Un avocat şi doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de trafic de influenţă privind lucrări ce urmau să fie efectuate la Magistrala 5 de metrou. 

Un eurodeputat german critică România: „Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE?”
Un eurodeputat german critică România: „Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE?”

Guvernele Uniunii Europene vor vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.