4.000 de angajați din învătămânț ar putea fi concediați. ”Suntem vai mama noastră”
Un număr de 4.000 de angajaţi din învăţământ urmează să fie daţi afară, potrivit sindicatelor, care cer anularea de urgenţă a ordinului de ministru prin care a fost decis acest lucru.
În prezent, din învăţământ lipsesc peste 10.000 de oameni, atât cadre didactice, cât şi personal auxiliar. De cealaltă parte, Valentin Popa, cel care a luat măsura, susţine că au fost tăiate doar posturile neocupate.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului interimar al educaţiei, Rovana Plumb, sindicaliştii din educaţie cer anularea ordinul semnat de Valentin Popa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Simion Hancescu, preşedintele FSLI: "Trebuie să se dea oamenii afară. După ce au muncit o lună de zile, să vii la sfârşitul lunii septembrie şi să îi dai afară, este absolut ilegal. Întrebând dacă sunt probleme cu salariile în 2018, ni s-a spus că nu e nicio problemă, ne încadrăm cu cheltuielile de personal. Ba din contră, avem un surplus de 4% la aceste fonduri. Care este adevărul?"
Fostul ministru neagă, însă, că ar fi vorba despre concedieri.
Valentin Popa, fostul ministru al educaţiei: "Nu e vorba de 4.000 de oameni care să plece din sistem, ci sunt 4.000 de posturi pe care nu se mai angajează nimeni."
Reporter: "Adică?"
Valentin Popa, fostul ministru al educaţiei: "Numărul de posturi de faţă aprobat excede numărul de personal cu mai mult de 10%, aşa că nu e cazul să plece cineva din sistem, încă avem nevoie în sistem de oameni."
Avem nevoie de oameni, însă nu se vor mai face angajări pe 4.000 de posturi, care până acum ar fi fost disponibile. Aşa s-ar traduce decizia.
Realitatea din şcoli arată că personalul didactic auxiliar dar şi cel nedidactic este subdimensionat. În Argeş sunt 7.000 de angajaţi în sistemul de educaţie iar circa 250 de posturi ar urma să fie tăiate.
Florica Panait, învăţătoare şcoală: "Şi aşa nu avem decât un singur secretar, câteva femei de serviciu, ce-o să facem, o să stăm noi acum, să facem curat prin clase?"
Ileana Voicu, femeie de serviciu: "Eu, dimineaţa...curtea! Primim laptele şi cornul, trebuie să le urcăm tocmai sus, la etajul 1. La ora 8, birourile, cabinetele. Acuma trebuie să plecăm la sala de sport. E o sală mare de șase clase acolo, dacă o împărţim aşa... N-avem ce face, cui să ne văităm? Şi mai vor să mai dea şi afară din noi? Să mai dea afară din ei, de acolo, de sus, nu din noi, că noi suntem vai de mama noastră!"
În Braşov, 75 de posturi ar trebui disponibilizate. Dar şi aici, oricum, sunt deja mai puţini angajaţi.
Ion Negrilă, inspector ISJ Braşov: "Odată ce clasele au fost formate, oamenii au trecut printr-un concurs, clar că nu poţi să vii acum să faci o mişcare de genul acesta."
Sindicatele din educaţie ameninţă cu greva dacă situaţia nu va fi remediată.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: invatamant, cadre didactice, disponibilizari, valentin popa,
Dată publicare:
04-10-2018 19:13