Amânarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie. Noile măsuri analizate de guvernul interimar
În prag de iarnă Guvernul demis anunță că se gândeşte la noi măsuri pentru ca oamenii să poată face faţă facturilor la energie.
Florin Cîțu anunţă chiar că plata lor ar putea fi amânată, iar preţurile la energie - plafonate, pentru câteva luni. Sunt însă doar intenţii care nu au deocamdată şi un termen de intrare în vigoare. Între timp, creşterea galopantă a tarifelor la gaze le dau fiori atât celor care au centrale de apartament, cât şi celor care depind de încălzirea centralizată.
Premierul demis spune că vrea amânarea plății facturilor la energie, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Cîțu, Premier demis: ''Să introducem şi amânarea facturilor acolo unde se poate, vom avea şi un amendament cu plafonarea prețurilor''.
Potrivit unor surse din Guvern, o variantă ar fi ca facturile să poată fi amânate cu cel mult 6 luni, adică plăţile să poată fi amânate până în toamnă anului viitor. În paralel, sunt gândite şi variante de plafonare a preţurilor, atât la gaze, cât şi la electricitate, la nivelul de la începutul lunii octombrie. Asta în condiţiile în care ar trebui de la 1 noiembrie să intre în vigoare şi compensarea facturilor, cu 25% la gaze, respectiv cu 21 bani/kwh la electricitate.
Măsurile trebuie însă aprobate de Parlament, câtă vreme avem un guvern interimar, şi întreaga procedură ar putea să dureze.
Între timp, preţurile tot mai mari la gaze se vor vedea şi în facturile la încălzire.
La Timişoara, de pildă, unde caloriferele abia dacă s-au dezmorţit, autorităţile locale spun că se gândesc deja la scumpiri, pentru că bugetul local nu mai poate suporta toate subvenţiile pentru încălzire. Aşa că oamenii se întorc la sobe.
La Constanța, preţul gigacaloriei aproape că s-a dublat faţă de anul trecut - la 1.034 de lei, dar oamenii vor plăti tot 250 de lei, ca anul trecut, restul fiind subvenţionat.
Iar la Oradea, gigacaloria este 334 de lei, cu 9 lei mai mult faţă de iarna trecută, dar preţurile de producţie au crescut, aşa că ar putea urma scumpiri.
Femeie: ”Salariile şi pensiile nu sunt în conformitate cu aceste creşteri. Va fi o povară pentru oameni".
La Piteşti, oamenii plătesc 222 de lei, dar se tem că vor da mai mult dacă bugetul pentru subvenţii nu va fi suplimentat.
În Bucureşti, de la 1 noiembrie, oamenii vor plăti cu 110 lei în plus pentru gigacalorie, faţă de preţul de acum de 163 de lei. Şi în oraşe ca Iaşi, Bacău, Botoşani, unde prețurile la căldură au rămas pe loc în ultimii ani, situaţia s-ar putea schimba oricând.
Între timp, şase mari furnizori de gaze, cu peste 2 milioane de clienţi, au fost amendaţi cu până la 800 de mii de lei fiecare pentru că nu ar fi respectat preţurile fixe stabilite iniţial în contracte. De cealaltă parte, reprezentanţii lor susţin că nu pot vinde sub costuri, după ce gazele s-au scumpit.
Sursa: Pro TV
Etichete: electricitate, gaze, guvern, facturi energie,
Dată publicare:
15-10-2021 17:41