Guvernul a dat undă verde pentru achiziția a peste 1.000 de blindate ușoare pentru Forțele Terestre
Armata va cheltui, în cinci ani, peste un miliard de euro pentru aceste vehicule tactice.
Există însă o condiție esențială: câștigătorul licitației va trebui să fabrice în România trei sferturi din mașinile de luptă, ceea ce ar contribui la relansarea industriei de Apărare.
În cursă ar putea intra americanii, francezii și turcii. Ministerul Apărării vrea să cumpere 1.059 de autovehicule tactice blindate de tip ușor, într-un program de înzestrare multianual, pentru care este dispus să plătească, vreme de cinci ani, patru miliarde și jumătate de lei, fără TVA.
General Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale de Sud-Est: „Blindatele de tip ușor, prin viteză, printr-un blindaj, chiar el ușor, prin posibilitatea de a fi armate, inclusiv pentru misiuni antitanc, pentru misiuni antiaeriene și de sprijin de foc, cum ar fi aruncătoarele de 82 și de 120 de mm, reprezintă la ora actuală o necesitate. Războiul va rămâne concentrat pe ceea ce însemnă locul și rolul forțelor terestre”.
Vor fi cumpărate nu doar blindate în varianta de bază, ci și opt tipuri dotate diferit, cu turelă telecomandată, cu adaptare pentru aruncătoare, pentru cercetare chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară și chiar pentru evacuare medicală.
De întreaga procedură se va ocupa compania Romtehnica, iar firmele interesate trebuie să accepte transferul de tehnologie către România, pentru ca aceste vehicule să fie fabricate la Automecanica Moreni, singura fabrică românească specializată în blindate.
Angajamentul ferm al candidatului de a fabrica ATBTU pe teritoriul naţional al României în capacități de fabricație, asamblare, integrare, testare și mentenanţă ale operatorilor economici din cadrul industriei naționale de Apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 279, livrarea de ATBTU să se facă de pe aceste linii de fabricație.
În plus, mai multe componente - cum ar fi sistemele de protecție balistică și antimină, cele de comunicații sau de ochire - trebuie să fie fabricate la noi.
Gabriel Țuțu, director general Romarm: „Pe de altă parte nu trebuie să uităm că producția acestor blindate va veni cu subcontractori, va veni cu o sumă de elemente de industrie orizontală. Fie din România, fie subcontractori tradiționali ai producătorului care va câștiga procedura și care, în principiu, din perspectivă economică vor dori să se mute în România și ei”.
O altă condiție impusă de statul român în acest program de înzestrare de un miliard de euro este ca producătorii interesați să fi livrat, în ultimii șapte ani, cel puțini o mie de autovehicule blindate tactice de tip ușor unor armate NATO sau UE prin contracte guvernamentale.
Potrivit unor informații neoficiale, în cursă s-ar putea înscrie producători din Statele Unite, Franța și Turcia.