Guvernantii caută susținerea țărilor arabe, pentru a importa petrol de acolo. Premierul Nicoale Ciucă, și câțiva miniștri, au discutat cu lideri din Emiratele Arabe, despre trei milioane de tone de petrol, care veneau până acum din Federația Rusă.

Surse există, trebuie doar să ne asigurăm, că aducem petrolul în țară, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu.

România consumă anual 11 milioane de tone de petrol. Șapte milioane de tone sunt din alte tari - 3 milioane din Rusia, iar diferența din Kazahstan. În aceste condiții căutăm alternative în țările arabe. Ministrul Energiei a discutat la Abu Dhabi cu omologul său din Emiratele Arabe unite despre achiziția de petrol și alte produse petroliere.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”Evident căutăm surse noi pentru a putea înlocui petrolul rusesc. Lucrăm la toate variantele că odată cu trecerea acestei perioade de grație să avem asigurat petrolul. (Reporter: Aceste discuții ar putea să stabilizeze prețul la carburanți?). Surse de petrol există, trebuie să ne asigurăm că le aducem în țară”.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, atât statele europene, cât și America au cerut țărilor din peninsula arabică să mărească producția de gaze și de petrol. Analiștii susțin că măsura nu va duce imediat și la scăderea prețului, dar că în timp piețele se vor reechilibra.

Radu Dudău, expert energie: ”E o cerere foarte ridicată și avem această distorsiune care rezultă din faptul că Rusia nu poate exportă decât în vest. Se va produce o rearanjare. Rusia va exporta către Asia, iar alte volume de petrol care mergeau din orientul mijlociu către aceste destinații vor fi redestinate. E un proces care durează”.

Vizita guvernanților în Emiratele Arabe Unite a avut drept subiect de discuție și portul Constanța. Pe lângă firmele care activează deja acolo, arabii sunt interesați să investească în modernizarea portului. De asemenea, premierul a discutat și despre investiții în domeniul energiei regenerabile, IT și agricultură.