Prețul carburanților ar urma sa scadă de la 1 iulie, promit liderii coaliției de guvernare.  

Premierul Nicolae Ciuca și președintele PSD Marcel Ciolacu au bătut palma pentru un mecanism de compensare a prețului benzinei și al motorinei pentru toți consumatorii.

Anunțul a fost făcut miercuri seara la Palatul Victoria, într-o discuție informală pe care premierul și președintele PSD au avut-o cu jurnaliștii.

Amândoi au declarat că sunt de acord cu acest sistem de compensare a prețului carburanților, însă nu au detaliat modul în care se va face acest lucru. 

Concret, statul ar urma să acopere o parte din prețul la carburant atunci când un consumator merge să alimenteze - un mecanism care se aplică deja în cazul transportatorilor.

În cazul persoanelor private nu știm care va fi suma acoperită de stat, fie că va fi vorba de 20 de bani, 30 de bani sau chiar 1 leu.

În ședința de Guvern care va avea loc joi, 23 iunie, premierul Nicolae Ciucă va anunța oficial că Executivul a luat o decizie în acest sens. Mai exact, Guvernul PSD-PNL-UDMR va compensa parțial prețul la pompă al carburanților timp de cel puțin trei luni.

În acest fel, este posibil ca prețul carburanților să scadă cu până la 1 leu. 

Mai trebuie spus că liderii coaliției de guvernare se bazează pe faptul că și companiile ar urma să acopere o parte din aceste costuri, deși nu le pot obliga să accepte acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la şedinţa coaliţiei, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu miniştrii Energiei şi Finanţelor, pentru găsirea de soluţii privind preţurile majorate la carburanţi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat că în cursul dimineaţii de miercuri a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu miniştri şi secretari de stat de la Ministerul Energiei şi Ministerul Finantelor, alături de conducerea ANAF şi a Consiliului Concurenţei, precum şi Secretarul General al Guvernului.

Potrivit lui Dan Cărbunaru, tema a fost legată de soluţii pentru gestionarea situaţiei preţurilor la carburanţi. El a adăugat că aceste soluţii urmează să fie stabilite şi comunicate până joi.

PSD a transmis, miercuri, că îi cere ministrului Energiei Virgil Popescu (PNL) ”soluții urgente”.

Astfel, social-democrații au anunțat că vor stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial.