Guvernul caută o soluție pentru a-i ţine pe cei infectaţi în izolare sau carantină. Cum profită bolnavii de decizia CCR
În tot acest timp, mai mulți bolnavi de COVID-19 au cerut să fie externați, chiar dacă au simptome.
Se întâmplă asta după decizia Curții Constituționale, conform căreia pacienții nu mai pot fi ținuți în spital fără acordul lor. Deja doi au reușit chiar să ajungă acasă. În aceste condiții, ministrul Sănătății i-a rugat vineri pe medici să se implice și să-i convingă pe cei în cauză, măcar să respecte izolarea sau carantina, care juridic sunt acum doar recomandări. În plus, a anunțat că lucrează la un proiect de lege cu norme clare pentru internarea sau izolarea celor cu boli contagioase.
În noua lege vor fi transpuse toate ordinele de ministru care reglementau spitalizarea și intrarea în carantină a pacienților cu Covid-19.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Tot ce ține de carantină și izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări. Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare, în care vom clarifica recomandările primite din partea CCR. Până la noi clarificări, rămâne acel articol penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, rămâne izolarea la domiciliu.''
Practic, Guvernul caută o soluție legislativă prin care oamenii să poată fi, din nou, obligați să stea în izolare sau carantină. Asta după ce Curtea Constituțională, recent, a stabilit că, pentru astfel de obligații e nevoie de o lege, nu de ordin de ministru, cum a fost până de curând. Până ca noua lege să apară, decizia Curții Constituționale produce efecte.
De când a intrat în vigoare decizia CCR, adică de joi, cel puțin două persoane au cerut să fie externate, chiar dacă aveau simptome de Covid-19. Una dintre ele era internată la Institutul Marius Nasta din Capitală.
Ministrul Sănătății a atras din nou atenția că avem un număr mic de paturi la terapie intensivă, iar numărul de îmbolnăviri este în creștere. Întrebat despre redeschiderea restaurantelor, oficialul a spus că situația este încă în analiză.
Tătaru: „În măsura în care situația ne va permite, vom lua în calcul inclusiv redeschiderea restaurantelor. Dacă se impune, vom avea și o nouă stare de alertă."
Între timp, autoritățile anunță că echipe mixte, formate din polițiști, jandarmi, pompieri, alături de reprezentanți ai direcțiilor sanitare și de la Protecția Consumatorilor vor face controale peste tot în țară. iar neregulile s-ar putea lăsa cu sancțiuni drastice.
Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: „Cu siguranță acolo unde se constată abateri se vor dispune inclusiv măsuri de suspendare a activității unor operatori economici."
Și cetățenii vor putea să reclame eventualele încălcări ale regulilor de protecție sanitară. Pentru asta, Ministerul de Interne precizează că de sâmbătă va funcționa o linie telefonică gratuită - 0800 800 165 -, la care oamenii pot semnala, de exemplu, dacă o terasă este prea aglomerată ori ospătarii nu poartă măști.
Vor fi verificate zonele turistice aglomerate, mai ales la final de săptămână. Controale vor fi însă și în mall-uri, târguri, piețe, terase și cluburi în aer liber, precum și în mijloacele de transport în comun.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ministrul sanatatii, coronavirus, masuri, recomandari,
Dată publicare:
03-07-2020 18:12