Ministrul Sănătății: "Izolarea rămâne de bază. Dacă se impune, vom avea o nouă stare de alertă"

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a susținut o declarație de presă în cadrul căreia a transmis că în țară există numeroase focare de COVID-19 și că rata de transmitere a virusului a crescut de la 0,6 până la pragul de 1,4. 

 

El a anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a se conforma recomandărilor Curtii Constituţionale şi a defini mai clar noţiunile de boală transmisibilă, carantină, dar că izolarea rămâne de bază. De asemenea, a precizat că, dacă evoluţia îmbolnăvirilor va permite, vor fi decise noi măsuri de relaxare, inclusiv în ceea ce priveşte restaurantele, tot aşa cum, dacă situaţia o va impune, starea de alertă poate fi prelungită.

„Astăzi s-a făcut o altă evaluare, în care am constatat că atât partea medicală, cât şi parte de populaţie au în continuare acea tendinţă de a menţine doar parţial aceste restricţii. Avem un număr de cazuri crescut în ultima săptămână. Avem un început de transferuri de pacienţi din terapii intensive din diferite spitale către alte spitale care au locuri în aceste terapii intensive. Avem un număr scăzut de locuri la terapiile intensive din Bucureşti. Rămân şi intervin cu aceleaşi recomandări. Putem gestiona acest număr de cazuri, dar recomandarea rămâne aceeaşi. Haideţi să menţinem acele principii, acele reguli de distanţare fizică, precum şi aceloraşi recomandări. Suntem într-un moment în care cu toţii trebuie să gestionăm o situaţie. A fost 1 iulie. Trebuiau să existe nişte măsuri de relaxare. Le-am amânat. Am avut discuţii cu toţi factorii decizionali, cu toţi agenţii economici, precum şi asociaţiile implicate în acest moment”, a menţionat Tătaru.

El a făcut un apel la menţinerea distanţării fizice.

Citește și
Tătaru
Ce se întâmplă în România de la 1 iulie. Măsurile adoptate de către Guvern
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„Referitor la deciziile CCR şi motivarea apărută ieri, în care se specifică că necesită nişte clarificări şi o mai mare previzibilitate, ţin să menţionez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege şi avem acea rugăminte ca toţi factorii implicaţi, Parlament, opinie publică să se implice activ pentru a gestiona o situaţie pe care, în acest moment, o controlăm. Tot ce ţine de carantină, tot ce ţine de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca şi recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru partea şi corpul medical. Avem un corp medical care deţine în acest moment controlul, deţine în acest moment evaluarea unor pacienţi infectaţi cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii, poate duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicaţie vis a vis de carantină, de boală transmisibilă, de ceea ce înseamnă izolare la domiciliu”, a afirmat Tătaru.

El a a subliniat că până la noi clarificări, rămâne acel articol penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, rămâne izolarea la domiciliu.

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ care să definească boală transmisibilă, tratament, carantină, izolare. Reglementările care nu sunt conforme, suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea dumneavoastră tocmai pentru a putea gestiona acest moment. Avem în continuare focare care se nasc, dincolo de cele pe care le ştiam, cele vechi. Ţine doar de noi în respectarea acestor reguli”, a precizat ministrul.

Referitor la pacienţii asimptompatici, Tătaru a precizat că se poate face o externare la cerere, în condiţiile în care şi medicul, şi pacientul îşi asumă acea externare.

”Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, îşi pot asuma o externare. Contextul actual cu motivaţia CCR, ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare sau cei deveniţi asimptomatici care se externează să rămână de bază. Recomandarea de izolare nu e doar o recomandare strict medicală. Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic este cel care ne indică faptul că măsurile de izolare, într-o primă fază, 14 zile, sunt cele care au dus la rezultatele pe care le-am avut. Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere 0,6 – 0,7 astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4. Am putut vedea recomandările UE, tot ce înseamnă state comunitare, state terţe pentru izolare şi carantinare. Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi rămâne de bază”, a explicat el.

În ceea ce priveşte noi măsuri de relaxare şi redeschiderea restaurantelor, ministrul Sănătăţii a afirmat: „Suntem la trei săptămâni de creştere a cazurilor. Suntem la trei săptămâni unde o parte din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea operatorilor au respectat aceste măsuri. Evaluăm creşterea cazurilor, incubaţia de 14 zile. În măsura în care evoluţia ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă”.

Ulterior a luat cuvântul secretarul de stat Bogdan Despescu, care a transmis: "Au fost stabilite mai multe măsuri. Forţele de intervenţie au fost dirijate spre zonele de interes. Acţionăm cu prioritate în zona litoralului, în ideea de a acoperi zona sfârşitului de săptămână, în special când mulţi cetăţeni sunt acolo. Vom transmite un număr de telefon Telverde. Nu vrem să dăm sancţiuni, dar le vom da unde şi când e cazul".

Când se deschid restaurantele

 

"În cel mult o săptămână se vor deschide restaurantele în interior". Anunţul a fost făcut, joi, de reprezentanţii industriei HORECA după o întâlnire organizată, la Guvern.

Potrivit acestora, până duminică, un grup de lucru comun va finaliza normele pentru deschiderea localurilor, dar şi unele noi pentru terase, unde ar putea fi permis ca la o masă să stea mai mult, de 4 persoane.

Premierul Ludovic Orban a menţionat că scopul acestui demers comun este ca împreună, autorităţi şi sectorul HORECA, să lucreze "pentru siguranţa clienţilor şi pentru a le oferi încredere că atunci când restaurantele îşi vor relua activitatea serviciile vor fi oferite în condiţii de protecţie şi nu va exista riscul îmbolnăvirilor".

"Reprezentanţii HORECA au apreciat măsurile de sprijinire a turismului cuprinse în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică şi au oferit sprijinul şi expertiza pentru pregătirea punerii lor în aplicare", mai menţionează Guvernul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ministrul Sănătății: „Ne-am relaxat un pic cam devreme”. Mesajul său pentru cei care nu cred în Covid-19
Ministrul Sănătății: „Ne-am relaxat un pic cam devreme”. Mesajul său pentru cei care nu cred în Covid-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, consideră că populaţia s-a relaxat "un pic cam devreme" şi a îndemnat la respectarea regulilor de igienă, de distanţare fizică şi purtarea măştii în spaţii închise.

Ce se întâmplă în România de la 1 iulie. Măsurile adoptate de către Guvern
Ce se întâmplă în România de la 1 iulie. Măsurile adoptate de către Guvern

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, la 29 iunie 2020 că în contextul creşterii numărului de cazuri noi cu COVID-19, Grupul de suport tehnico-ştiinţific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie.

Nelu Tătaru, despre Covid-19: Se poate deceda la 30-39 de ani fără comorbidităţi
Nelu Tătaru, despre Covid-19: Se poate deceda la 30-39 de ani fără comorbidităţi

Nelu Tătaru a declarat că instinctul de conservare nu mai există „la o parte din concetăţeni” şi le-a recomandat acestora să meargă în secţiile de Terapie Intensivă „să vadă că se poate şi deceda la 30-39 de ani fără a avea comorbidităţi”.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.