Guvernul a decis suplimentarea bugetelor STS și ale altor instituții din Fondul de rezervă. Procedura este contestată
Pe final de an și deja cu un deficit bugetar uriaș, Guvernul face noi alocări de bani pentru plata salariilor în mai multe ministere și instituții. Iar banii sunt cheltuiți din Fondul de rezervă.
Procedura este contestată de economiștii de la Consiliul Fiscal, care spun că e nevoie de o rectificare bugetară prin care banii să fie acordați în mod transparent. Aceștia atrag atenția că măsurile luate de Guvern nu sunt suficiente pentru a ține sub control cheltuielile mult mai mari decât veniturile.
Prin hotărâri de guvern și memorandumuri, Guvernul a suplimentat în mai multe rânduri bugetele sau limitele de cheltuieli pentru ministere și instituții de stat. Banii vin din Fondul de rezervă, aflat la dispoziția Guvernului.
Numai săptămâna aceasta, de pildă, Executivul a aprobat 43 de milioane de lei la STS, pentru plata salariilor și alte 20 de milioane în cazul Ministerului Cercetării și Agriculturii, tot pentru cheltuieli de personal. Prin aceste alocări din fondul de rezervă, a evitat până acum să facă rectificare bugetară, deși legea permite două astfel de reîmpărțiri de bani pe an.
Deși ar trebui să fie folosit în situații excepționale, ieșite din comun, fondul de rezervă a devenit un instrument de ajustare a bugetului. Dar asta va duce la datorii restante și la o creștere economică limitată, potrivit Consiliului Fiscal.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: "Așteptăm o rectificare. A spune că n-ai nevoie de o rectificare e puțin spus inedit. Nu suntem de acord cu acest procedeu, el încalcă nu numai cerințele de transparență, de bune practici. Nu poți să dispui de resursele din fondul de rezervă cum vrei".
Varianta unei rectificări bugetare este respinsă de ministrul Finanțelor, care spune că vrea astfel să limiteze deficitul bugetar.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: "Prin mecanismul Fondului de rezervă bugetară, controlul asupra cheltuirii banului public este mult mai aplicat și consistent. Alimentarea se face în funcție de nevoi".
Până acum, banii alocați au fost pentru salarii și pentru funcționare, dar e nevoie și pentru proiectele cu bani europeni.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: "Îmi doresc să avem alocări de sume, dacă vom avea, exclusiv pentru proiecte finanțate, fie din fonduri europene, fie din Programul Național de Redresare și Reziliență și nu pentru alte tipuri de cheltuieli".
Potrivit calculelor Consiliului Fiscal, România va ajunge anul acesta la un deficit de 6% din Produsul Intern Brut, dublu față de maximul admis de Comisia Europeană. Asta ar face țara noastră pasibilă de sancțiuni prin blocarea de fonduri europene.