Grevă în penitenciare. FSANP: „Deținuții beneficiază de privilegii care sunt inaccesibile pentru majoritatea cetățenilor”
Federaţia Sindicatelor din sistemul penitenciar anunţă proteste în unele dintre centrele de detenţie. Angajații susţin că, din cauza lipsei acute de personal, centrele de detenţie „nu mai sunt centre de reabilitare, ci adevărate şcoli de criminalitate”.
„Poliţiştii de penitenciare din Craiova şi Vaslui refuză să mai intre în serviciu marţi, 15.10.2024, începând cu ora 07:00 şi blochează timp de câteva ore activitatea penitenciarelor, fiind nemulţumiţi că sunt furaţi, trădaţi de politicieni şi obligaţi să muncească în condiţii insalubre de muncă, că sunt în număr insuficient de personal şi fără mijloace de siguranţă, situaţie care le pune în pericol sănătatea, integritatea corporală, dar şi viaţa. Zilnic, poliţiştii de penitenciare sunt jigniţi, ameninţaţi de către deţinuţi, iar lunar un poliţist de penitenciare este agresat fizic sau bătut la propriu”, se arată într-un comunicat transmis, luni după-amiază, de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
Sindicaliştii avertizează că, în absenţa unor măsuri ”ferme şi imediate”, situaţia va escalada rapid, punând în pericol nu doar personalul din penitenciare, ci şi societatea în ansamblu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Sindicatele avertizează că penitenciarele nu mai sunt centre de reabilitare, ci adevărate «şcoli de criminalitate», unde deţinuţii devin şi mai violenţi şi mai pregătiţi să recidiveze. Poliţiştii de penitenciare blochează puşcăriile din cauza condiţiilor insalubre de muncă, a lipsei acute de personal şi a scăderii siguranţei personale”, se arată în documentul citat.
Poliţiştii din penitenciare reclamă lipsa de reacţie a Ministerului Justiţiei şi a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în faţa a ceea ce angajaţii numesc „criza instituţională” din sistem.
Ei susţin că anul acesta un deţinut i-a tăiat nasul unui poliţist, la Penitenciarul Rahova.
„În ciuda numeroaselor apeluri la acţiune şi fermitate din partea angajaţilor, răspunsul Administraţiei Penitenciarelor a rămas la nivel de măsuri «pe hârtie», care nu reduc agresivitatea deţinuţilor şi nu îmbunătăţesc condiţiile de muncă. Sindicatele avertizează că penitenciarele, în forma lor actuală, nu mai sunt centre de reabilitare, ci adevărate «şcoli de criminalitate», unde deţinuţii devin şi mai violenţi şi mai pregătiţi să recidiveze, punând în pericol societatea. În timp ce deţinuţii beneficiază de privilegii care sunt inaccesibile pentru majoritatea cetăţenilor de rând, poliţiştii de penitenciare sunt expuşi constant riscului, fiind planificaţi în posturi de pază în care nu au posibilitatea să-şi satisfacă nevoile fiziologice de bază. În lipsa unui număr suficient de angajaţi şi a precarităţii mijloacelor de siguranţă adecvate, poliţiştii sunt împinşi să lucreze în condiţii periculoase, devenind astfel victime sigure ale agresiunilor deţinuţilor”, mai transmit angajaţii din penitenciare.