Grevă în industria HORECA din SUA. Aproximativ 10.000 de angajați ai hotelurilor nu vor să mai lucreze
Aproximativ 10.000 de angajați ai hotelurilor din SUA au început duminică o grevă de mai multe zile în mai multe orașe, după ce negocierile contractuale cu operatorii hotelieri au ajuns într-un impas.
Potrivit Reuters, este vorba despre operatorii hotelieri Marriott International (MAR.O), Hilton Worldwide (HLT.N) și Hyatt Hotels (H.N), a anunțat sindicatul Unite Here.
Unite Here, care reprezintă lucrătorii din hoteluri, cazinouri și aeroporturi din Statele Unite și Canada, a declarat că mii de lucrători de la 25 de hoteluri sunt în grevă în unele destinații turistice importante, inclusiv San Francisco și San Diego din California, capitala Hawaii Honolulu, Boston, Seattle și Greenwich, Connecticut. De asemenea, lucrători din alte orașe sunt gata să se alăture grevei.
Acțiunea are loc în contextul în care industria hotelieră din SUA se confruntă cu o creștere cu 9% a numărului de călătorii interne în weekendul de Ziua Muncii, comparativ cu anul trecut, potrivit datelor de rezervare ale AAA.
"Grevele au fost, de asemenea, autorizate și ar putea începe în orice moment" în Baltimore, New Haven, Oakland și Providence, a transmis sindicatul într-un comunicat, în timp ce lucrătorii și operatorii din sectorul hotelier se luptă să ajungă la un acord cu privire la salarii și la inversarea reducerilor de locuri de muncă din era pandemiei.
Potrivit sindicatului, lucrătorii din sectorul hotelier sunt prea puțini, conducerea alocând frecvent trei membri ai personalului pentru a face munca a patru oameni. Acest lucru duce la un stres nejustificat și la o concentrare pe viteză în detrimentul serviciilor.
"De la COVID, se așteaptă ca noi să oferim servicii de cinci stele cu personal de trei stele", a susținut sindicatul, citând un membru al personalului de la hotelul Marriott's Palace din San Francisco.
Menajerele din hotelurile din Baltimore luptă pentru creșterea salariilor la 20 de dolari pe oră, față de 16,20 dolari în prezent.
În Boston, unde menajerele câștigă 28 de dolari pe oră, sindicatul dorește o creștere de 10 dolari pe oră până la sfârșitul celor patru ani. Hilton și Hyatt au afirmat că își mențin angajamentul de a negocia un acord corect cu sindicatul.
Marriott nu a răspuns solicitării Reuters de a face un comentariu. Greva vine în contextul în care 40.000 de lucrători hotelieri Unite Here din 20 de orașe se confruntă cu expirarea contractelor în acest an.
Negocierile pentru noi contracte pe patru ani au loc din luna mai, iar aproximativ 15.000 dintre acești lucrători au autorizat greve în 12 piețe.