Directorul ROMATSA a demisionat. Ministrul Transporturilor le cere controlorilor de trafic sa renunte la greva
Aveti bilete de avion pentru data de 1 septembrie? Atunci nu plecati spre aeroport fara sa va interesati daca avionul decoleaza dupa program sau va fi tinut la sol.
Peste doar 3 zile, traficul aerian ar putea fi puternic afectat de greva controlorilor de trafic. Tribunalul Bucuresti a hotarat, vineri, ca protestul este legal. Cateva ore mai tarziu, directorul contestat al ROMATSA, Aurel Stanciu, a demisionat. Dar greva nu a fost anulata.
Sindicalistii au intampinat cu aplauze decizia judecatorilor. Controlorii de trafic aerian au dreptul legal sa intre in greva generala pe 1 septembrie, la ora 11. Altfel spus, magistratii le-au dat dreptate sindicalistilor, nu conducerii ROMATSA, care a contestat legalitatea acestui demers.
Lider sindical: "Este o greva generala, pe termen nelimitat. Daca miercuri dimineata sau marti seara se rezolva, o anulam. Daca exista posibilitatea ca intr-o ora-doua sa avem acel contract, putem sa o suspendam pe o perioada, si daca nu, sa o reluam."
Daca vor intra in greva, controlorii de trafic aerian sunt obligati sa asigure o treime din activitatea normala. Adica din cele 3000 de zboruri pe deasupra Romaniei, doar 1000 vor fi monitorizare si indrumate de ROMATSA. Restul vor ramane la sol.
Norocosii care vor putea ajunge in spatiul aerian romanesc vor fi stabiliti de Eurocontrol, o organizatie europeana care intocmeste planurile de zbor in astfel de situatii. Aceasta anunta companiile aeriene care, la randul lor, dau vestea pasagerilor.
Sindicalist: "Vom negocia cu cei de la Eurocontrol si vom gandi o solutie, poate chiar sa nu afectam foarte multi pasageri. Ne gandim sa negociem si sa acceptam macar 50% din activitate."
Anularea grevei depinde acum de un singur om: directorul ROMATSA, Aurel Stanciu, caruia i s-a cerut demisia. Acesta este in conflict cu sindicatele de luni de zile si, sustin oamenii, a refuzat orice dialog.
Sindicalist: "Toate intelegerile la care ajungeam erau considerate nule de Stanciu. Tot stam la mana acestui domm general, care nu intelege care este interesul national. se gandeste la banii lu."
Stanciu tocmai a fost numit Secretar de Stat la Minsterul Transporturilor si vineri dupa-amiaza si-a auntat demisia. Plecarea lui este un pas inainte, insa nu rezolva conflictul de munca, au explicat sindicalistii.
Pe de alta parte, decizia magistratilor nu este definitiva, insa este executorie. Ea poate fi atacata cu apel, dar sunt putine sanse ca greva de marti sa mai poata fi oprita.
Rezumatul evenimentelor de vineri, 28 august
UPDATE 16:00 Dupa ce Tribunalul Bucuresti a declarat legala greva angajatilor ROMATSA anuntat pentru 1 septembrie, directorul institutiei a demisionat.
Directorul ROMATSA, Ion Aurel Stanciu, a demisionat. Potrivit unei declaratii a ministrului Transporturilor, Iulian Matache, "In urma demisiei din functia de director general, prezentate astazi de domnul Ion-Aurel Stanciu, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie – ROMATSA, solicit atat sindicatului cat si conducerii regiei continuarea negocierilor pentru incheierea si semnarea Contractului Colectiv de Munca si mai ales renuntarea la greva generala.
Consider ca in in conditiile actuale este inutil acest protest care afecteaza activitatea din domeniul aerian si confortul cetateanului ”.
Actiunea de constatarea nelegalitatii grevei a fost inregistrata in 25 august de catre ROMATSA impotriva Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR) la Sectia a-VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale iar Tribunalul a decis ca greva este legala. Joi, avocatii fostei conduceri a ROMATSA au cerut o amanare pentru a studia actele de la dosar si a-si pregati aparararea. Decizia nu e definitiva si poate fi atacata cu apel.
Sindicalistii de la ROMATSA au anuntat luni ca vor declansa greva generala pe 1 septembrie daca autoritatile nu vor rezolva pana atunci problemele cu care se confrunta salariatii. Pe 19 august, Ion Aurel Stanciu, atunci director general al ROMATSA, ulterior numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor, afirma, potrivit Agerpres, ca protestele sindicalistilor si amenintarile privind declansarea grevei generale nu sunt intemeiate, in conditiile in care 12 dintre cele 14 revendicari au fost solutionate, iar conducerea regiei este in continuare deschisa negocierilor.
Pe 15 iulie 2015, controlorii de trafic au intrat intr-o in greva de avertisment timp de doua ore, aceasta afectand 17 zboruri. Sindicalistii ameninta acum cu o greva generala. Declansarea protestului ar paraliza doua treimi din zborurile avioanelor, controlorii de trafic fiind obligati, prin lege, sa asigure o treime din traficul aerian. Potrivit sindicalistilor, din 3.000 de zboruri zilnice, doar 1.000 vor mai fi deasupra Romaniei.
Avioanele ce urmeaza sa plece de pe teritoriul Romaniei nu vor mai decola, in timp ce altele ce ar fi trebuit doar sa ne survoleze vor fi redirectionate catre alte culoare de zbor. Cele mai afectate vor fi zborurile low-cost si charterele.
Sursa: Pro TV
Etichete: aeroport, zboruri, tribunal, greva, conducere, sindicat, romatsa, controlori de trafic,
Dată publicare:
28-08-2015 11:56