Încă o grevă. Funcționarii din primării anunță că vor înceta lucrul din 5 februarie. Ce revendicări au
După protestele transportatorilor și ale fermierilor, funcționari din peste 800 de primării anunță că vor intra în grevă.
Oamenii sunt nemulțumiți pentru că nu au primit majorările promise prin legea salarizării, și spun că vor înceta lucrul din 5 februarie, dacă problema lor nu va fi rezolvată. Nici angajații din sistemul sanitar, reprezentați de sindicatul „Sanitas”, nu renunță la acțiunile de protest, chiar dacă joi s-au întâlnit cu premierul și ar fi obţinut - "de principiu" - o creștere salarială pe tot anul de 20%.
Angajații din peste 800 de comune și orașe se pregătesc să intre în grevă, nemulțumiți de salarii. Lucrează atât cu publicul, la încasări de taxe, eliberări de acte, adeverințe, cât și mai departe, cu instituțiile la nivel central, la derularea de proiecte de investiții, de pildă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Cârlan, președintele sindicatul SCOR: „Sistematic, cinci ani la rând, guvernul a venit prin ordonanțele trenuleț și a amputat aceste drepturi pe care noi le avem garantate prin legea salarizării. Suntem la 70% din nivelul pe care legea ni-l garantează”.
Sindicaliștii din primării au mers la Guvern să depună o notificare prin care anunță că vor declanșa o grevă generală în administrația publică, începând cu 5 februarie.
Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR: „De precizat e că nu solicităm majorări salariale, vrem doar să se acorde ce este scris în lege - salariul minim pe economie înmulţit cu coeficientul pe care sindicatul l-a negociat cu primarul.”
Peste 11.000 de funcționari publici s-au alăturat deja inițiativei. Potrivit sindicaliștilor, majoritatea salariilor celor care lucrează în primăriile rurale sunt de sub 3.000 de lei.
Și cei de la Sanitas au anunțat că vor declanșa proteste. Au cerut creșterea salariilor de bază cu cel puţin 25% pentru toate categoriile de angajați din sănătate.
Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas: „A fost acceptată o creştere cu 20% pe fondul de salarii de bază. Rămâne ca noi să stabilim care va fi procentul concret pentru fiecare categorie de spital, pentru fiecare categorie profesională.”
Pe de altă parte, într-un comunicat de presă, Guvernul menționează că s-a ajuns la un acord asupra unei creșteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, și nuanțează informația. Este vorba despre o majorare care va fi pusă în aplicare în prima jumătate a acestui an.
Diferența de 5% până la 20% a fost deja acordată la 1 ianuarie, calculează Guvernul. Însă, până când vor avea ceva concret de la Guvern, acțiunile de protest din Sănătate vor continua cu pichetarea Ministerului Sănătății, pe 1 februarie. Majorările cerute ar fi pentru 240.000 de angajați din sistemul sanitar.