Greșeli în lanț au dus la explozia de la școala din Mureș. Viceprimarul dă vina pe copii
Un elev de 14 ani şi femeia de serviciu a şcolii din Voiniceni, judeţul Mureş au fost suprinși de suflul unei explozii în sala de clasă.
Ambii au arsuri de gradele unu şi doi pe față, iar haosul a pus stăpânire pe şcoală. 70 de copii şi şapte profesori au fost evacuaţi rapid.
Anchetatorii au descoperit în scurt timp că sobele de teracotă din clase au robinetele accesibile oricui. Se pare că a deschis cineva gazele, iar îngrijitoarea, alertată de copii, a verificat soba cu un chibrit aprins şi aşa s-a produs deflagraţia.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Elevii din clasele a V-a şi a VI-a au simţit un miros puternic de gaze încă de pe hol şi au anunţat îngrijitoarea. Unul dintre copii a rămas în spatele femeii care, ca să verifice instalaţia, se pare că a făcut nesăbuinţa să aprindă un chibrit. Atunci s-a produs deflagraţia.
Mama: ”M-am speriat când am auzit că a explodat clasa lor.”
Fetiţă: ”Dumnezeul ne-a ajutat să ieşim afară din clasă.”
Părinte: ”Se simţea gazul. Probabil trebuia luat alte măsuri, astea sunt vechi.”
Imediat s-a dat alarma şi toată școala a fost evacuată. Cei doi răniţi au fost transportați la spital iar mai multe echipe au început anchetele. Aşa a ieşit la iveală un aspect incredibil.
Fiul femeii de serviciu: ”Robineţii care sunt amplasaţi la sobele de teracota sunt robineţi de apa dacă vă uitaţi atent.”
Practic în toate sălile de clasă copiii pot extrem de simpu să deschidă gazul cu ajutorul unui banal robinet, neasigurat.
Directorului şcolii nu i s-a părut nimic periculos. Mai mult: în luna iunie s-a făcut o verificare la gaze, şi nici firma executantă nu a remarcat pericolul.
Minerva Bordeanu, director şcoală: ”Copii au spus femeii de serviciu că este o acumulare de gaze, a aprins un chibrit. Eu cred că s-ar putea să fi umblat copii la robinet, probabil o fi nesigilarea acelor robinete.”
Gagyi Mihai, ISU Mureş: "Cauza probabilă pe care noi am stabilit-o, acumulare de gaze, în timp ce doamna încerca să aprindă gazul, în teracota s-a produs o explozie, din fericire neurmată de incendiu.”
Pompierii sunt de părare că acel sistem cu robinet este un real pericol.
Col. Buhaianu Cristian, prim adjunct inspector şef ISU: ”Din punct de vedere al obţinerii autorizaţiei clădirea nu făcea obiectul unei autorizaţii. Robinetul e în interiorul sălii de curs în mod normal ar trebui să aibă o anumită protecţie.
Viceprimarul dă vina pe copii.
Toganel Petru, viceprimar Ceaușu de Câmpie: ”Pentru şcoala din Voiniceni s-au făcut toate verificările la gaz, la hornuri inclusiv, nu ştiu ce s-a întâmplat, numai dacă nu au umblat copiii la robinet. Au fost robineţi de siguranţă pe toate sobele, dar nu ştiu cum au dispărut şi când au dispărut de pe aceste sobe. Când s-au făcut verificările cred că nu mai erau.”
Inspectoratul şcolar a început o anchetă.
Ioan Macarie, Inspector Şcolar general: ”Robinetele nu mi se par în regulă, crad că nu ar trebui aceste robinete să fie la vedere şi probabil copiii să le manevreze ei.”
Ancheta în şcoala este în plină desfăşurare.
Cei 70 de elevi au fost trimiși acasă împreună cu profesorii lor. Au plecat şi anchetatorii care au venit de dimineaţă, au fotografiat sălile de clasă şi s-au asigurat că nimeni nu mai este în pericol.
Nici în următoarele două zile copiii nu vor mai intra în şcoală. Inspectoratul a somat deja şcoala să securizeze robineţii în toate sălile de clasă şi a cerut date suplimentare despre lucrările efectuate de firma de gaze.
Din păcate inspectoratul şcolar recunoaşte că în multe săli din judeţ există încă încălzire cu teracotă, dar în majoritatea lor sistemul a fost schimbat. Mai mult deşi sunt multe pericole şcolile vechi nu au nevoie de autorizaţie specială din partea ISU iar în prezent în judeţul Mureş există peste 500 de instituții de învăţământ care nu au avut nevoie de autorizaţie ISU şi care probabil nu funcţionează în siguranță.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!