Grâu ieftin, pâine scumpă. Explicațiile producătorilor pentru prețurile mari la produsele de panificație
S-a ieftinit grâul, însă pâinea rămâne scumpă. În ultimele luni, prețul grâului a scăzut cu aproape 30 de procente, iar gazul a ajuns la nivelul de dinaintea războiului.
Şi, totuși, aceste diminuări considerabile nu se văd și la raft. Unii producători susțin că au în continuare costuri de producție mari și enumeră, de pildă, motorina și energia electrică.
Prețul grâului panificabil a scăzut de la 406 euro pe tonă, în vara anului trecut, la 280 de euro pe tonă, la jumătatea acestei luni, potrivit bursei de referință din Paris.
Cornel Zamfir, producător agricol: „Scăderea prețului la grâu a avut loc în momentul în care s-au deschis granițele pentru grâul din Ucraina. La 1.300 de hectare pe care le lucrez, diferența de preț a fost de 250.000 de euro. Asta este pierderea mea pe care am avut-o.”
Și prețul gazului a scăzut, de la un vârf de 345 de euro pe megawatt în timpul războiului, astăzi, se vindea cu 54 de euro pe piața de referință din Olanda. Dar aceste diminuări de tarife nu au dus și la o reducere a prețului pâinii și produselor de panificație. Cei de pe lanțul de producție susțin că au în continuare costuri mari.
Alexandru Robaciu administrează o moară care poate produce 30 de tone de făină în 24 de ore.
Alexandru Robaciu, administrator moară: „A scăzut prețul la grâu cam cu 30 la sută, de ce nu scade și prețul la pâine? Nu scade pentru că a crescut prețul la curent. Să vă dau un exemplu: eu plăteam acum, în decembrie, 28 de milioane, acum plătesc 68 de milioane prețul curentului.”
Mircea Chipăilă, asociația producătorilor de cereale Constanța: „La raft ajunge foarte greu efectul, au stocuri făcute cei care planifică, au stocuri luate la prețuri mai mari și atunci ultimii din lanț încă nu se bucură. Dacă se va întâmpla și la motorină și la tot ce ține de inputurile din agricultură, probabil că prețurile... se va întâmpla să scadă.”
Contactați de reporterii Știrilor ProTV reprezentanții federațiilor patronale din industria de morărit și panificație au evitat să facă predicții despre evoluția prețului pâinii. Anul trecut, producția de grâu a României a fost de 9,7 milioane de tone, din care consumul intern nu a depășit 3 milioane. De altfel, în 2022 am exportat cea mai mare cantitate de cereale din istorie, care a adus încasări record de peste 3,3 miliarde de euro. Aproape 13 milioane de tone de grâne au ajuns în toată lumea, potrivit Comisiei Europene.