Graniţele României sunt asaltate zilnic de migranţi. Numărul celor prinşi de poliţiştii de frontieră s-a triplat

Dată publicare: 22-07-2021 19:15
Dată actualizare: 22-07-2021 19:50


Graniţele României sunt asaltate zilnic de migranţi, iar numărul celor prinşi de poliţiştii de frontieră este deja 3 ori mai mare ca anul trecut.

Peste 28 de mii de străini au încercat să pătrundă în ţară prin zone verzi, iar aproape 9 mii au fost depistaţi abia când erau deja aici. Cei mai mulţi nu urmăresc să rămână în România şi cer iniţial azil doar ca să fugă mai apoi, în vestul Europei.

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, anul acesta 5.500 de migranţi au cerut azil în ţara noastră, cei mai mulţi din Siria, Afganitan şi Irak. În ţara avem 6 centre pentru ei ocupate în proporţie de 55%. Cel mai aglomerat este în Timişoara.

Flavius Iloni, Asociaţia LOGS: "Noi le oferim tichete sociale ca să îşi poată cumpăra hrană, pe cont propriu şi produse de igienă. În ultimele 7-8 luni noi am lucrat cu 5000-6000 de migranţi".

Majoritatea migranţilor sunt tineri din Afganistan care pleacă de acasă ca să ajungă într-un stat european unde să ceară statut de refugiat, iar apoi să îşi aducă şi familia. Mujim însă a rămas aici şi este voluntar la asociaţie.

Mujib Basim, voluntar: "Ei aproape vând tot la ei în ţară ca să ajungă aici şi cum ei plătesc călăuzele să ajungă în ţările astea, uneori le ia banii şi îi lasă pe drum. Am cunoscut o familie acum 3 sau 4 luni care au zis că erau de aproape 4 ani pe drumuri fără bani. Chiar ieri a fost un băiat pe aici şi a stat cu mine şi a zis că nu şi-a văzut familia de apropae 6 ani”.

Aproape zilnic poliţiştii depistează grupuri de străini ascunşi în camioane, maşini sau în localităţile de lângă frontieră.

Lucian Bode ministrul Afacerilor interne: ”Noi suntem pe ruta Balcanilor de Vest nu suntem o ţară unde migranţii vor să rămână definitiv, suntem o ţară de tranzit".

Liviu Bute, șeful poliției de frontieră: "Care e cea mai solicitată zona de migranţi? Graniţa cu Serbia este cea mai solicitată zonă de migranți".

Poliţiştii de frontieră romani păzesc 3 mii de kilometri de graniţă. Ca să supravegheze mai bine zonele de pădure sau malurile apelor, vameşii au primit azi de ziua lor, 250 de camere dotate cu senzori de mişcare.

Aceste camere vor fi amplasate de poliţişti în acele zone pe unde imigranţii sau traficanţii încearcă să pătrundă în ţară. În momentul în care aceştia trec prin raza lor, sunt filmaţi şi fotografiaţi iar imaginile ajung direct pe dispozitivele poliţiştilor de frontieră, sa că vor ştii exact unde şi când să-i intercepteze.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO