Global Legal Hackathon: legea și IT-ul, în ajutorul celor care caută îndrumare juridică
În București şi alte 50 de oraşe de pe 6 continente se desfăşoară în acest weekend primul hackathon juridic.
Mai mulţi programatori, avocaţi şi jurişti încearcă să creeze o platformă online prin care să ofere soluţii oricui are probleme cu legea şi pune întrebări pe internet. La indicaţiile lor, IT-iști cu experienţa creează siteuri, aplicaţii ori softuri menite să îi lămurească pe cei care caută îndrumare juridică. Câştigătorul de la Bucureşti are şanse să ajungă în marea finală de la New York.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Global Legal Hackathon este un eveniment de talie mondială dedicat programatorilor şi specialiştilor din domeniul juridic. Scopul principal este ca cele două domenii, aparent fără legatură, să fie puse pe aceeaşi pagină pentru a oferi clienţilor soluţii competente. Peste 120 de persoane au participat la evenimentul din Bucureşti.
S-au format echipe între programatori şi avocaţi sau profesionişti din domeniul juridic care au misiunea să găsească soluţii pentru problemelele de ordin juridic, care vizează fie sectorul privat, fie cel public. Ideile lor pot fi transformate, de exemplu, într-un program software, a unui website sau a unei aplicaţii mobile.
Luminiţa Busuricu, avocat: ”Aplicaţia se adresează oamenilor normali care au nevoie de ajutor, sfaturi juridice. Vor intra pe site, vor pune întrebarea: ”Am voie să demolez un perete din casă?” Aplicaţia îi dă răspunsul: ”Da, ai.”. ”Da, ai voie în temeiul articolului, legea X."
Eduard Voinea, programator IT: "Calculatorul să înţeleagă legile în formă de bytes: 1 şi 0. Să categorisim aşa legile cât oamenii să poată să vină să scrie într-un search ca pe Google."
Pe tot parcusul hackathon-ului, echipele au avut la dispoziţie 13 mentori, care, printre altele, urmăresc că ideea să se regăsească în probleme de zi cu zi.
Mădălina Hristescu, avocat şi organizator: "Este primul hackathon pe teme juridice organizat la nivel mondial. Ambiţia noastră ca organizatori este să aducem tehnologia în domeniul serviciilor juridice."
Proiectul câştigător la Bucureşti are ocazia să fie printre cei 8 finalişti de la New York.