Ordonanţa de ajustare a salariilor ar putea fi neconstituţională, avertizează ministrul Justiţiei
Ministrul Justiţiei a avertizat cel al Finanţelor că ajustarea salariilor angajaţilor part-time şi celor din IT ar putea fi neconstituţională.
Tudorel Toader a transmis Ministerului Finanţelor Publice un punct de vedere în care avertizează că Ordonanţele de Urgenţă pot fi date doar în situaţii extraordinare care pun în pericol interesul public şi sunt independente de voinţa Guvernului, care trebuie deci să reacţioneze pentru a le pune capăt. Or în acest caz e vorba de o situaţie generată chiar de un act al Guvernului - OUG 79-117 -pe care tot Guvernul încearcă să o corecteze.
Documentul integral poate fi descărcat de la finalul acestui articol
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, Ministrul Justiţiei susţine că soluţia găsită acum de Guvern pentru ajustarea salariilor ar putea fi şi ea neconsituţională. Prin Ordonanţa discutată joi, angajaţilor part-time li se reţin contribuţii doar pentru salariul realizat, chiar dacă e mai mic decât salariul minim, iar diferenţa va fi suportată de angajator. Or, susţine Tudorel Toader, o astfel de măsură ar putea fi considerată o încălcare a principiului justei aşezări a sarcinilor fiscale.
Ca urmare, Ministerul Justiţiei "nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase". Ministrul propune eventual completarea textului cu norme tranzitorii.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, salarii, tudorel toader, oug, Constitutie,
Dată publicare:
08-02-2018 17:01