Criză de specialiști IT în România. Salariile mari din domeniu, efectul deficitului de angajați
Criza de angajaţi din IT se adânceşte, arata Institutul Naţional de Statistică. Este mare nevoie de programatori pe măsură ce noi firme se înfiinţează sau companii din străinătate îşi deschid sedii la noi.
Pentru ca sistemul de educaţie nu face față, mii de oameni calificaţi în alte domenii se gândesc să-şi schimbe meseria şi să devină IT-isti.
La sfârşitul anului trecut, deficitul de angajaţi din IT era cu 25% mai mare decât în vară şi aproape la acelaşi nivel cu situaţia din primăvară. Concret, potrivit INS, sunt 2080 de locuri de muncă disponibile în acest domeniu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Însă un studiu al Asociaţiei pentru Industria Electronică şi Software arată că e nevoie de şi mai mulţi IT-isti: 30 de mii în întreaga ţară.
Doar în Cluj-Napoca ar mai fi nevoie de 11 mii de IT-isti, iar un sfert dintre cei care lucrează sunt proaspăt angajaţi.
Daniel Metz, CEO companie de IT: "Noi avem în momentul de faţă un număr de aprozimativ 100 de posturi deschise care variază de la o lună la alta. Echipa noastră implica în proiecte aproximativ 1600 de oameni".
Ca să poată găsi candidaţi mai uşor, o companie a făcut şi parteneriate cu universitatea din Cluj-Napoca.
Cecilia Gherle, HR corporate manager: "Avem colegi interni care merg şi predau la universitate, avem şi colegi mentori. Avem grupe de studenţi care vin la noi în companie şi îi ajutăm să îşi dezvolte proiectele individuale şi de echipă".
Mulţi dintre ei se şi angajează după sau chiar înainte de absolvire, pe bani frumoşi. Salariile mari sunt efectul deficitului de angajaţi din acest domeniu.
Aşa se face că domeniul a devenit atractiv şi pentru cei care au studiat altceva. Mii de oameni din toate oraşele mari din ţară au făcut cursurile unei şcoli de IT.
Răzvan Voica, CEO şi fondator Scoala Informala de IT Cluj: "În mare parte sunt oameni care fac reconversie profesională. Într-adevăr am văzut cumva o predilecţie a celor care au fost în doemnii tehnice, dar restul provin din tot felul de industrii, de la vânzări până la resurse umane. Lucrăm exclusiv cu oameni din industria IT, nu avem cadre didcatice. "
O altă soluţie ar fi creşterea numărului de locuri de la facultăţile de profil, spun specialiştii, dar efectele s-ar vedea abia peste câţiva ani.