Gica Popescu, chemat la DNA. Fostul fotbalist va da explicatii privind cele 4 "lucrari stiintifice" scrise dupa gratii
Fostul capitan al nationalei de fotbal, Gica Popescu, a fost audiat ca martor de DNA in dosarul scriitorilor din inchisori.
Gica Popescu este unul dintre cei 8 oameni de fotbal condamnati in dosarul transferurilor. Pe 4 martie 2014, Baciul cum ii spun prietenii, a primit o pedeapsa de trei ani o luna si zece zile de inchisoare, dar a fost eliberat conditionat in noiembrie 2015. In spatele gratiilor, Popescu a scris 4 carti, considerate lucrari stiintifice si a beneficiat de 120 de zile de libertate.
Miercuri, Gica Popescu a iesit din biroul anchetatorilor, dupa aproximativ o ora si jumatate. La iesire, el a precizat doar ca a facut documentare pentru respectivele carti, deci acestea pot fi considerate lucrari stiintifice.
Popescu a fost citat in calitate de martor, pentru a le explica procurorilor cum au fost scrise faimoasele carti din penitenciare, lucrarile stiintifice care aduceau reduceri ale pedepsei. El insusi a scris 4 asemenea lucrari, care l-au scapat de 120 de zile de inchisoare
DNA investigheaza insa posibilele abuzuri facute de conducerea penitenciarelor – mai precis, daca acele carti chiar au fost scrise de cei ce si-au pus numele pe coperta lor. Exista banuiala ca ar fi existat complicitati. Gica Popescu e unul dintre cei care trebuie sa explice cum a documentat si redcatat cele 4 carti scrise in spatele gratiilor.
Inainte de a intra la DNA, fostul fotbalist a declarat doar ca a fost citat in calitate de martor. El a fost condamnat in martie 2014 in Dosarul Transferurilor si eliberat conditionat in noiembrie 2015.
La inceputul acestui an, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie s-au sesizat din oficiu in cazul lucrarilor scrise de detinuti cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.
Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu intocmit de procurori, fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat. Dintr-o nota intocmita de Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si din datele existente in spatiul public rezulta indicii ca, in realitate, aceste conditii nu erau indeplinite in realitate, iar prin faptele savarsite s-a urmarit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.
In aceasta modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu inchisoarea pentru infractiuni de coruptie se regasesc condamnati care au executat sau urmeaza sa execute cu pana la 300 de zile mai putin decat stabilise instanta de judecata, exclusiv ca urmare a activitatii infractionale care face obiectul sesizarii din oficiu.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, carti, detinuti, gica popescu, martor, eliberare condiționată, dosarul transferurilor, lucrari stiintifice,
Dată publicare:
14-09-2016 10:17