Gica Popescu, chemat la DNA. Fostul fotbalist va da explicatii privind cele 4 "lucrari stiintifice" scrise dupa gratii

×
Codul embed a fost copiat

Fostul capitan al nationalei de fotbal, Gica Popescu, a fost audiat ca martor de DNA in dosarul scriitorilor din inchisori.

Gica Popescu este unul dintre cei 8 oameni de fotbal condamnati in dosarul transferurilor. Pe 4 martie 2014, Baciul cum ii spun prietenii, a primit o pedeapsa de trei ani o luna si zece zile de inchisoare, dar a fost eliberat conditionat in noiembrie 2015. In spatele gratiilor, Popescu a scris 4 carti, considerate lucrari stiintifice si a beneficiat de 120 de zile de libertate.

Miercuri, Gica Popescu a iesit din biroul anchetatorilor, dupa aproximativ o ora si jumatate. La iesire, el a precizat doar ca a facut documentare pentru respectivele carti, deci acestea pot fi considerate lucrari stiintifice.

Popescu a fost citat in calitate de martor, pentru a le explica procurorilor cum au fost scrise faimoasele carti din penitenciare, lucrarile stiintifice care aduceau reduceri ale pedepsei. El insusi a scris 4 asemenea lucrari, care l-au scapat de 120 de zile de inchisoare

DNA investigheaza insa posibilele abuzuri facute de conducerea penitenciarelor – mai precis, daca acele carti chiar au fost scrise de cei ce si-au pus numele pe coperta lor. Exista banuiala ca ar fi existat complicitati. Gica Popescu e unul dintre cei care trebuie sa explice cum a documentat si redcatat cele 4 carti scrise in spatele gratiilor.

Citește și
Gigi Becali
Gigi Becali, comparat de un profesor cu Churchill si Sfantul Augustin. "Poate scrie lucrari la conjunctura multor domenii"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Inainte de a intra la DNA, fostul fotbalist a declarat doar ca a fost citat in calitate de martor. El a fost condamnat in martie 2014 in Dosarul Transferurilor si eliberat conditionat in noiembrie 2015.

La inceputul acestui an, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie s-au sesizat din oficiu in cazul lucrarilor scrise de detinuti cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu intocmit de procurori, fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat. Dintr-o nota intocmita de Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si din datele existente in spatiul public rezulta indicii ca, in realitate, aceste conditii nu erau indeplinite in realitate, iar prin faptele savarsite s-a urmarit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.

In aceasta modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu inchisoarea pentru infractiuni de coruptie se regasesc condamnati care au executat sau urmeaza sa execute cu pana la 300 de zile mai putin decat stabilise instanta de judecata, exclusiv ca urmare a activitatii infractionale care face obiectul sesizarii din oficiu.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Lovitura data de Guvern
Lovitura data de Guvern "scriitorilor" din puscarii. Cate zile de libertate vor castiga, indiferent de cate carti scot

"20 de zile de libertate, indiferent de numarul cartilor scrise in inchisoare". Asa suna OUG adoptata de Guvern, dupa ce Ministerul Justitiei a cerut schimbarea modului de acordare a recompenselor in cazul detinutilor care scriu lucrari stiintifice.

Gigi Becali, comparat de un profesor cu Churchill si Sfantul Augustin.
Gigi Becali, comparat de un profesor cu Churchill si Sfantul Augustin. "Poate scrie lucrari la conjunctura multor domenii"

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti si-a prezentat punctul de vedere in cazul a doi profesori care au dat recomandari pentru lucrarile „stiintifice” semnate de George Becali.

Lista de slabiciuni din sistem ce transforma detinuti in
Lista de slabiciuni din sistem ce transforma detinuti in "oameni de stiinta". Cum poate fi oprita aceasta afacere-fenomen

Penitenciarele transforma detinutii in oameni de stiinta care scriu intr-un an cat altii in 10. 188 de detinuti au publicat in doi ani sute de lucrari stiintifice.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.