Gheorghiță anunță că vom trece de 20.000 de cazuri pe zi în curând. Și INSP vehiculează cel puțin 15.000 de cazuri
Coordonatorul campanie naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că situaţia este gravă, predicţiile specialiştilor fiind reevaluate. Potrivit ultimelor date, am putea avea o medie săptămânală de 17.000 de cazuri, în 15 octombrie, cu vârfuri care
”Suntem pe o creştere exponenţială, peste 700 pacienţi la ATI, 60 de decese raportate zilnic. Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare sau pentru că par discriminatorii. Nu sunt măsuri discriminatorii, sunt măsuri care dau posibilitatea celor care vor să se vaccineze să-şi continue viaţa socială, într-un anumit interval în care situaţia epidemiologică nu este bună. Se aplica în localităţile unde rata de infectare este de peste 3 la mie”, a declarat, vineri seară, la B1 TV, Valeriu Gheorghiţă, notează News.ro.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că specialiştii au reevaluat predicţiile: ”Anunţam o predicţie pentru 15 septembrie de aproximativ 2.500 de cazuri zilnic, media pe ultimele 7 zile. Am avut 2.700 aproape. Deci mai mult decât predicţia noastră, ca medie pe ultimele 7 zile, că au fost vârfuri cu aproape 4.500 de cazuri. S-a reevaluat această predicţie pentru următoarele 4 săptămâni, până la 15 octombrie, şi situaţia e cât se poate de serioasă. Ne aşteptăm ca la 1 octombrie să ajungem la un număr mediu de cazuri la 7 zile de aproape 7.000, dar cu vârfuri şi de 10.000 pe zi, iar la 15 octombrie am putea să depăşim 17.000 pe zi, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă – vârfuri de 20.000 de cazuri. Cam acestea sunt predicţiile”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Și INSP anunță cel puțin 15.000 de cazuri pe zi
Adriana Pistol, medic epidemiolog și directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, avertizează că vom depăși 15.000 de cazuri pe zi dacă oamenii nu se vaccinează şi nu respectă regulile anti-COVID.
„Dacă ne uităm numai pe cifrele zilei de astăzi, avem o rată de pozitivitate de aproape 10%. În ultima perioadă observăm o creştere a mediei de vârstă a cazurilor infectate care a ajuns ă jur de 48 de ani şi o creştere a mediei de vârstă a cazurilor decedate care se situează în jurul vârstei de 71 de ani”, a afirmat Adrian Pistol sâmbătă după amiază, în cadrul unei conferinţe de presă.
Medicul a explicat că aceste fenomene „destul de bruşte” faţă de valurile anterioare se explică prin acoperirea vaccinală insuficientă, de aproximativ 30% în populaţia generală, dar şi prin faptul că există o transmitere „comunitară extinsă” a tulpinii virale Delta, care sete mult mai contagioasă, dar şi prin faptul că nu se respectă în totalitate măsurile de distanţare fizică şi celelalte măsuri sanitare.
„Nu doar aparatul instituţional poate să rezolve o astfel de situaţie, ci întreaga comunitate trebuie să aibă un aport la rezolvarea acestei situaţii prin o atitudine voluntară, individuală de a ,limita mobilitatea şi contactul în spaţii aglomerate şi, nu în ultimul rând, vaccinarea. Prin vaccinare putem, cei care suntem eligibili la vaccinare, să contribuim în mod substanţial la reducerea numărului de cazuri, la reducerea numărului de decese. (...) Din calculele făcute de noi, dacă această participare a tuturor la managementul acestei situaţii nu se va petrece undeva la sfârşitul lunii octombrie vom depăşi 15.000 de cazuri pe zi, ceea ce nu am avut în valurile anterioare. De ce acest lucru? Repet: pentru că vorbim de o tulpină virală cu o rată mai mare de transmisibilitate”, adaugă medicul, citat de News.ro.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective.