Garda de Mediu va folosi drone cu termoviziune pentru depistarea gropilor clandestine de gunoi sau a celor care ard deșeuri
Garda de Mediu dă mâna cu tehnologia. 16 drone performante au ajuns deja la inspectori și vor fi folosite, de pildă, pentru depistarea gropilor clandestine de gunoi ori a celor care dau foc sau transportă deșeuri.
Aparatele dotate cu senzori și echipamente optice cu termoviziune au fost cumpărate cu bani europeni.
O astfel de dronă atinge o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră și cântăreste aproximativ șapte kilograme. Are patru perechi de acumulatori, așa că poate funcționa fară întrerupere mai bine de trei ore și jumătate.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
David Păvăloaia, pilot de drone: „Sunt echipate cu niște senzori cu termoviziune, avem și un unghi de vizualizare foarte largă. Avem și o cameră care mărește imaginea de 200 de ori. Pot realiza cu ușurință și misiuni pe timp de noapte. Are avantajul acesta de a putea elimina ulterior vegetația cu ajutorul unui soft de procesare.”
14 comisariate județene au primit noile dispozitive, iar angajații sunt instruiți în aceste zile la Brașov, pentru a învăța cum să le folosească.
Dănuț Hălălai, comisar șef Comisariatul Județean Alba: „În 30 de minute putem avea o imagine foarte clară. Am făcut o misiune pe trei hectare, deci undeva la 3 minute jumate și plus interpretarea, undeva la 30 de minute.”
Echipamentele în valoare totală de 6,6 milioane de lei au fost cumpărate cu bani europeni prin PNRR. Pe lângă dronă, un pachet include trei camere video, o parașută și baterii.
Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu: „Vom putea identifica mult mai repede zona și timpul alocat controalelor noastre și inspecțiilor va fi mult scăzut.”
În plus, imaginile surprinse de la înălțime ar putea fi dovezi în instanță, spun activiștii de mediu.
Oana Neneciu, activist de mediu: „De când a intrat în vigoare legea privind incriminarea arderilor ilegale de deșeuri, de doi ani de zile, un singur dosar penal a ajuns în instanță asta pentru că nu reușim să avem destule dovezi.”
Dronele ar urma să fie trimise pe teren de luna viitoare, susține șeful Gărzii Naționale de Mediu.
Sursa: Pro TV
Etichete: drone, Garda de Mediu, bani europeni, myimpact,
Dată publicare:
30-05-2024 08:11