Gălățenii rămași pe drumuri din cauza inundațiilor au primit mâncare și haine într-o tabără. „E apa până-n tavan”

×
Codul embed a fost copiat

A fost încă o noapte grea în localitățile din județul Galați, lovite de inundațiile care au lăsat în urmă un adevărat dezastru.

Cei rămași pe drumuri după ce gospodăriile le-au fost distruse au primit haine și mâncare într-o tabără organizată de autorități.

Mulți spun că se simt neputincioși în fața naturii dezlănțuite. Bilanțul tragic a ajuns, deocamdată, la 6 morți. O persoană este în continuare căutată.

Aproape 6.000 de case sunt afectate, iar peste 300 de oameni au fost evacuați. Pe multe drumuri nu se poate circula nici acum.

În 25 de școli din județ nu se învață până marți. Și pericolul nu a trecut. Hidrologii au anunțat un cod roșu pe mai multe râuri.

Citește și
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

În localitatea Pechea din județul Galați, viiturile au lăsat în urmă un adevărat dezastru. Acolo, un bărbat de peste 70 de ani și-a pierdut viața și zeci de ore fratele lui mai mic a fost dat dispărut. Din fericire, acesta a fost găsit în viață. Sandu, fratele mai mare, a strigat cât l-au ținut puterile după ajutor, povestesc vecinii.

„El nu a putut săracul să meargă nici până la vecinul. Băiatul face dializă, era bolnav, avea și doi minori, i-a luat și s-a dus la vecină în pod. Nu a mai avut timp să se întoarcă să îl ia și pe taică-su”, a spus o vecină.

Bărbat: „A strigat ajutor, ajutor, acolo din colțul ăla acolo de la gard. Nimeni nu a intervenit. Se auzea de la mine de sus, dar eu nu știam, nu aveam cum să cobor. Era apa la umăr. La gât era. L-a găsit târziu”.

Odată cu retragerea apei, în Slobozia Conachi a fost găsită încă o victimă. În total, 6 oameni au murit înecați.

Între timp, localnicii încearcă să-şi revină şi să mai salveze puținul care le-a rămas. O femeie a venit din Italia, după ce a fost sunată de copii că viitura a distrus tot ce construit.

Cu lacrimi în ochii, oameni lipsiți de putere povestesc prin ce au trecut.

Femeie: „Am muncit o viață și ne-a luat tot apa, nu am mai rămas cu nimic, electrocasnice, tot, paturi, nu avem unde să dormim. Am avut 50 și ceva de păsări, pui, iepuri de rasă mari, toți au murit”.

Între timp, localnicii care au rămas pe drumuri s-au adăpostit, luni noapte, în tabăra organizată de autorități. Persoanele din tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi au lumină de la un generator și un acoperiș deasupra capului, au primit și ceva de mâncare pentru că în urma lor au rămas casele care stau să se dărâme și, în continuare, afară ploua luni noaptea.

Ştefana Profir, localnică Pechea: „Mă gândesc acasă că nu pot să mă duc să văd ce e acolo.
Reporter: Ce ați lăsat acasă?
Ştefana Profir, localnică Pechea: Dar ce, poți să intri, că e apa până-n tavan. Așteptăm pompierii să vină să dea drumul la apă.”

Autoritățile au scos din rezervele de stat containere cu peste 400 de tone de alimente, inclusiv apă și conserve, dar şi case modulare pentru cazare, grupuri sanitare și saci de dormit, perne, pături ori saltele. Și oamenii cu suflet mare s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei loviți de nenorocire.

Ca apele să se scurgă mai repede în râul Siret, autoritățile au realizat o breșă controlată în digul de protecție, în dreptul localității Piscu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că ar urma să fie terminat, nu se știe când, un proiect pentru construcția unui baraj care să protejeze în viitor zonele inundate din județul Galați.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: „E a treia oară când se întâmplă în zonă, exista un proiect înainte, cu un baraj, vedem în ce stadiu este, era într-un stadiu de lucru aproape 70% finalizat."

În total, 28 localități din 7 județe au fost afectate de inundațiile devastatoare. Numai în județele Galați și Vaslui în aproape 6.000 de gospodării apa a făcut dezastru, peste 300 de persoane au fost evacuate și mai bine de 15 mii de oameni își evaluează pagubele.

Ploile vor continua, potrivit meteorologilor. În vigoare sunt un cod galben în nordul și estul Moldovei, Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, și altul portocaliu în Delta Dunării.

Vaslui: Autorităţile deversează controlat apa dintr-un baraj, după ce nivelul în aval a atins cota de pericol

Autorităţile din judeţul Vaslui au început, luni dimineaţă operaţiunea de deversare controlată a apei din barajul Muşata, după ce nivelul apei în aval de acumulare a atins cota de pericol în urma precipitaţiilor care au continuat să cadă în zonă. Zeci de pompieri au fost trimişi în localitatea Berezeni, pentru a construi un dig din saci de nisip, în condiţiile în care există riscul ca şase case să fie inundate de apele revărsate din acumulare.

Populaţia a fost avertizată prin mesaj RO-Alert asupra pericolului.

„După ce în aval de acumularea Muşata, nivelul apei a atins cota de pericol, iar în această dimineaţă, începând cu ora 03:00, la acelaşi baraj a întrat în funcţiune descărcătorul de ape mari (înălţimea lamei deversante fiind de 49 de centimetri), în comuna Berezeni acţionează 38 de pompieri militari, cu două camioane, două motopompe de mare capacitate şi tot atâtea motopompe remorcabile”, informează, luni dimineaţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.

Sute de saci de nisip au fost duşi de urgenţă la Berezeni, localitate în care şase case care ar putea fi în pericol să fie inundate iar distanţa între un curs de apă şi un podeţ care îl traversează a ajuns la doar 80 de centimetri. Pompierii vor construi, în zonă, un dig de compartimentare format din aproximativ 500 de saci încărcaţi cu nisip.

„Ca o măsură suplimentară, Staţia de pompare reversibilă (SPR4) Berezeni funcţionează la capacitatea maximă, apa fiind deversată în râul Prut”, precizează sursa citată.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Doi bărbați din București au bătut un taximetrist și i-au furat mașina. De la ce a început totul
Doi bărbați din București au bătut un taximetrist și i-au furat mașina. De la ce a început totul

Doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv după ce, în urma unui conflict cu un şofer de taxi care a refuzat să îi transporte în afara Bucureştiului, l-au lovit, iar apoi unul dintre ei i-a luat maşina şi a plecat. 

CTP a dezvăluit cu cine va vota la prezidențiale: Este singurul care avertizează în legătură cu cea mai gravă problemă
CTP a dezvăluit cu cine va vota la prezidențiale: Este singurul care avertizează în legătură cu cea mai gravă problemă

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a dezvăluit într-o postare recentă cu cine va vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. „Preferatul” său este un politician despre care spune că este singurul care vorbește despre depopularea României.

Polițist local din Vulcan, bănuit de purtare abuzivă. Ar fi lovit un tânăr încătușat
Polițist local din Vulcan, bănuit de purtare abuzivă. Ar fi lovit un tânăr încătușat

Un polițist local din Vulcan este bănuit de purtare abuzivă, după ce ar fi lovit un tânăr care fusese deja încătușat. Poliția judiciară din localitate a demarat o anchetă, la fel ca și Biroul Control Intern al IPJ Hunedoara.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.