România, împărțită între furtuni violente și un val de căldură african. Fenomenele extreme vor continua
Ziua şi dezastrul natural în România. În timp ce sudul ţării se sufocă, în Alba, judeţ şi aşa răvăşit de ape, luni a fost iar, cod roşu. Pompierii au scos pe braţe, din mijloculul vâltorii, copii, dar şi oameni în toată firea.
O furtună puternică a făcut prăpăd peste noapte şi în Cluj-Napoca. Vântul a fost atât de puternic, încât a smuls acoperişuri şi izolaţia blocurilor. Copacii au căzut că seceraţi peste maşini.
După dezastrul provocat de ape la Ocoliș şi Roşia Montană, luni în Alba s-a dat alarma şi în comuna Bistra.
Zona s-a aflat sub cod roşu de vreme rea şi, în doar câteva minute, mai multe gospodării au fost acoperite de ape. Oameni şi animale s-au trezit în mijlocul şuvoaielor. Cineva a reuşit, în ultimul moment, să sune la 112. O femeie şi 2 copii au fost prinşi de viitură. Pompierii au intervenit de urgenţă cu mai multe echipaje.
În Cluj-Napoca, vijelia s-a dezlănţuit duminică noapte, când s-a pornit potopul. Rafalele violente au smuls o fereastră. A plouat torenţial, iar bucăţile de grindină au răpăit pe asfalt.
Vântul a bătut cu atât de mare putere, încât a smuls acoperişul unei şcoli şi l-a azvârlit la aproape o sută de metri distanţă.
Imaginile filmate de un amator arată cum cerul nopţii este brăzdat de fulgere.
Copacii sunt smulşi cu forţa de vânt şi mai mulţi arbori se prăbuşesc peste maşini şi peste firele de curent electric.
Parbrizul unei maşini este străpuns de o bucată dintr-un arbore rupt, ca o lance. Dacă cineva s-ar fi aflat înăuntru, ar fi fost ucis.
Ieşiţi în toiul nopţii din case, oamenii au fost luaţi prin suprindere de forţa vijeliei. Mai multe imobile au rămas fără tablă pe acoperiş.
Aproape 200 de apeluri la 112 au fost făcute în Cluj-Napoca. Două persoane au fost rănite şi au ajuns spital.
Și la Craiova, vântul puternic a smuls acoperişul unui bloc, iar o maşină parcată în apropiere a fost uşor avariată.
În Beiuş, judeţul Bihor, spectacolul naturii a fost total.
Gabriela Băncilă, director ANM: „Ceea ce s-a întâmplat ieri după amiaza/se numeşte instabilitate de masă/într-o masă de aer cald temperaturile cresc, particule de aer intra într-o mişcare ascendentă ajung să condenseze, se formează norii, şi pentru că tot acest curent de aer cald continuă şi persista, norii se dezvolta şi ajung să atingă înălţimi foarte mari, în aceste condiţii apar aversele, descărcările electrice, intensificările de vânt.”
Şi în Timişoara a plouat torenţial, iar străzile s-au umplut de apă. Ore în şir, vântul a suflat cu putere.
În celălalt colţ al ţării, în judeţul Suceava, râul Moldova, umflat de ploile din ultimele zile, aduce în aval tone de gunoaie.
În următoarele zile România va fi răvăşită de fenomene meteo extreme.
În timp ce jumătate din ţară este lovită de furtuni, alte judeţe, din sud, se vor topi de căldură.
Pentru ziua de luni şi cea de marți, ANM a emis în primul rând un cod galben de caniculă şi disconfort termic în sudul şi în sud estul ţării, inclusiv în Municipiul Bucureşti.
Zonele vizate sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.
În aceste regiuni, disconfortul termic va fi accentuat. Apare senzaţia de sufocare.
Valul de căldură vine din Nordul Africii
Acest val de căldură, care persistă deja de câteva zile în ţara noastră vine din Nordul Africii, a traversat Marea Mediterană de unde s-a încărcat cu multă umezeală. El va fi înlocuit treptat de un aer mult mai rece venit din Europa Centrală şi în timpul acestui proces noi simţim şi efectele instabilităţii termice care se crează.
Restul ţării este vizat de alte două avertizări. În primul rând, vorbim despre un cod galben şi portocaliu de ploi ce a intrat în vigoare astăzi şi expiră mâine.
Vizată este cea mai mare parte a ţării, în special zonele de munte, dar şi Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, Banatul, cea mai mare parte a Olteniei şi o mică parte din Muntenia. Aici vor avea loc descărcări electrice, vijelii şi grindină.
A treia atenţionare de cod galben de ploi intră în vigoare marți la ora 10 dimineaţa şi expiră miercuri. Şi de această dată, cea mai mare parte a ţării este vizată de ploi torenţiale, descărcări electrice şi vânt puternic.
Valul de căldură african se va întoarce însă spre sfârşitul lunii iulie, când vom avea din nou temperaturi greu de suportat.