Trafic ilegal de tigari la Vama Siret coordonat de un preot. 40 de persoane sunt urmarite penal de DNA

Jandarmi

DNA a inceput urmarirea penala intr-un dosar de coruptie la Vama Siret, in care sunt implicati 32 de vamesi si politisti de frontiera, un consilier de la Directia Operatiuni Vamale Iasi si sase traficanti de tigari.

Anchetatorii au stabilit ca gruparea era coordonata de un preot din Botosani, potrivit Mediafax.

In urma activitatii infractionale, reteaua infractionala ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,5 milioane de lei, arata Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat de presa. Potrivit DNA, in perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, preotul parohiei din localitatea Candesti, judetul Botosani, Horga Dumitru, a initiat si coordonat activitatea de contrabanda cu tigari din Ucraina a unei retele, care se ocupa cu introducerea unor cantitati de tigari ce depaseau plafonul admis de Regulamentul Vamal.

Acest lucru se intampla, potrivit anchetatorilor, prin Vama Siret, gruparea fiind spijinita ce 16 politisti ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Radauti, 16 vamesi de la Biroul Vamal Siret si un consilier din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi.

"Grupul s-a constituit in aceeasi perioada in care inculpatul Nadejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru si Sofronie Dumitru Daniel (persoane care se ocupau cu traficul de tigari - n.r.), pentru a se deplasa periodic in Ucraina si pentru a participa la introducerea in Romania a unor cantitati importante de tigari, cu sustragerea de la plata taxelor vamale. In acest scop i s-a adus la cunostinta ca, pentru a i se permite intrarea in tara cu astfel de produse, trebuia sa cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmand sa ajunga la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducatorul grupului asigura finantarea necesara pentru cumpararea tigarilor din Ucraina, folosind sume de bani in valuta date de catre o persoana din anturajul sau, cunoscuta cu preocupari pe linie de camatarie si pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu (comisar la Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Radauti - n.red.)", arata procurorii anticoruptie.

Citește și
Perchezitii la contrabandistii de tigari din Negresti Oas
Perchezitii la contrabandistii de tigari din Negresti Oas
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Anchetatorii sustin ca cei doi contrabandisi, Dumitru Horga si Daniel Sofronie, l-au cunoscut pe comisarul Fediuc, sef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret si ulterior sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret, si au "cultivat" o "relatie de prietenie" bazata initial pe oferirea unor "atentii" constand in bunuri materiale (produse alimentare si bauturi) si cadouri cu ocazia sarbatorilor de iarna de la finele anului 2007.

Mai mult, la initiativa lui Horga, in ianuarie 2009, Fediuc devine cumatru cu Sofronie, botezandu-i unul dintre copii. Grupul infractional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii politiei de frontiera, dar si de lucratorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind "oamenii lui Fediuc". Astfel, acestia beneficiau de un tratament preferential la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.

Politistii primeau "atentii" pentru a inchide ochii

Ei ofereau "atentii" celor aflati in serviciu, precum "comisioane" de 50 de lei oferite politistului de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor si de 100 de lei vamesului care efectua controul pe sensul de intrare in tara.

"Fiecare transport s-a efectuat pe baza informatiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea in serviciu a lucratorilor din PTF Siret (aproba planificarile si inclusiv componenta turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian si Jitariuc Virgil, din cadrul SPF Siret, si respectiv sefii de tura Ciornei Tudor si Scladan Sorin din cadrul Biroul Vamal Siret", au precizat procurorii. Anchetatorii au mai stabilit ca membrii grupului infractional se informau cu privire la existenta unor echipe de control din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi, precum si a altor echipe din cadrul altor institutii cu atributii de control in zona de frontiera. Informatiile erau furnizate atat de Nelu Fediuc, cat si de politistii de frontiera si vamesii aflati in serviciu la Vama Siret.

"Dupa introducerea in tara, tigarile au fost revandute cu precadere unor distribuitori din municipiul si judetul Botosani, dar si in judetul Suceava, prin intermediul unor apropiați ai lui Horga Dumitru. In perioada august 2008 - februarie 2009, membrii grupului au introdus in Romania (...) cantitatea de 286.240 pachete de tigari de provenienta Ucraina sens in care au efectuat un numar de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava", a mai aratat DNA.

Pentru a-si asigura monopolul distributiei de tigari din Ucraina pe raza județului Botosani, precum si pentru a majora cantitatile de tigari ce urmau a fi trecute prin Vama Siret si implicit castigurile realizate din comercializarea acestora, la initiativa preotului Dumitru Horga, dar si a unor conflicte aparute intre Fediuc si un ofițer de poliție, șef de tura aflat in subordinea inculpatului, cei doi au hotarat indepartarea din circuitul de contrabanda unor așa-ziși "competitori".

Procurorii sustin ca este vorba, de fapt, despre alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigari in aceeași zona. Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sanctionat contraventional cu suma de 5.000 de lei si confiscarea din autoturism a cantitatii de 200 pachete de tigari. Un alt "competitor" al retelei a fost sancționat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei contraventii in valoare de 5.000 de lei, a precizat DNA.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Peste 500 de pachete de tigari confiscate de politistii baimareni din pietele agroalimentare
Peste 500 de pachete de tigari confiscate de politistii baimareni din pietele agroalimentare

Oamenii legii din Baia Mare au contolat cele patru piete agroalimentare din municipiu pentru prevenirea si combaterea comertului ilicit. Peste 12 agenti economici au fost verificati si s-au confiscat 510 pachete cu tigari.

Perchezitii la contrabandistii de tigari din Negresti Oas
Perchezitii la contrabandistii de tigari din Negresti Oas

Politistii de frontiera din Sighetu Marmatiei au efectuat ieri patru perchezitii la locuintele unor persoane suspectatate de contrabanda. Oamenii legii au descoperit permise de conducere false, 18 telefoane mobile si 12 cartele telefonice.

Politia de Frontiera Timis face ancheta interna pentru a afla cum au trecut contrabandistii de tigari prin vama Moravita
Politia de Frontiera Timis face ancheta interna pentru a afla cum au trecut contrabandistii de tigari prin vama Moravita

 Cei doi soferi urmariti duminica de politistii de frontiera din Moravita, dupa ce nu au oprit la un filtru organizat la intrare in localitatea Moravita, au fost audiati, iar unul dintre ei a fost retinut pentru 24 de ore.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.