Trafic ilegal de tigari la Vama Siret coordonat de un preot. 40 de persoane sunt urmarite penal de DNA


Ultimul update: Joi 01 Mai 2014 07:01
Data publicarii: Luni 28 Aprilie 2014 14:30
Categorie: Stiri actuale
Jandarmi

DNA a inceput urmarirea penala intr-un dosar de coruptie la Vama Siret, in care sunt implicati 32 de vamesi si politisti de frontiera, un consilier de la Directia Operatiuni Vamale Iasi si sase traficanti de tigari.

Anchetatorii au stabilit ca gruparea era coordonata de un preot din Botosani, potrivit Mediafax.

In urma activitatii infractionale, reteaua infractionala ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,5 milioane de lei, arata Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat de presa. Potrivit DNA, in perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, preotul parohiei din localitatea Candesti, judetul Botosani, Horga Dumitru, a initiat si coordonat activitatea de contrabanda cu tigari din Ucraina a unei retele, care se ocupa cu introducerea unor cantitati de tigari ce depaseau plafonul admis de Regulamentul Vamal.

Acest lucru se intampla, potrivit anchetatorilor, prin Vama Siret, gruparea fiind spijinita ce 16 politisti ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Radauti, 16 vamesi de la Biroul Vamal Siret si un consilier din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi.

"Grupul s-a constituit in aceeasi perioada in care inculpatul Nadejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru si Sofronie Dumitru Daniel (persoane care se ocupau cu traficul de tigari - n.r.), pentru a se deplasa periodic in Ucraina si pentru a participa la introducerea in Romania a unor cantitati importante de tigari, cu sustragerea de la plata taxelor vamale. In acest scop i s-a adus la cunostinta ca, pentru a i se permite intrarea in tara cu astfel de produse, trebuia sa cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmand sa ajunga la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducatorul grupului asigura finantarea necesara pentru cumpararea tigarilor din Ucraina, folosind sume de bani in valuta date de catre o persoana din anturajul sau, cunoscuta cu preocupari pe linie de camatarie si pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu (comisar la Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Radauti - n.red.)", arata procurorii anticoruptie.

Anchetatorii sustin ca cei doi contrabandisi, Dumitru Horga si Daniel Sofronie, l-au cunoscut pe comisarul Fediuc, sef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret si ulterior sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret, si au "cultivat" o "relatie de prietenie" bazata initial pe oferirea unor "atentii" constand in bunuri materiale (produse alimentare si bauturi) si cadouri cu ocazia sarbatorilor de iarna de la finele anului 2007.

Mai mult, la initiativa lui Horga, in ianuarie 2009, Fediuc devine cumatru cu Sofronie, botezandu-i unul dintre copii. Grupul infractional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii politiei de frontiera, dar si de lucratorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind "oamenii lui Fediuc". Astfel, acestia beneficiau de un tratament preferential la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.

Politistii primeau "atentii" pentru a inchide ochii

Ei ofereau "atentii" celor aflati in serviciu, precum "comisioane" de 50 de lei oferite politistului de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor si de 100 de lei vamesului care efectua controul pe sensul de intrare in tara.

"Fiecare transport s-a efectuat pe baza informatiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea in serviciu a lucratorilor din PTF Siret (aproba planificarile si inclusiv componenta turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian si Jitariuc Virgil, din cadrul SPF Siret, si respectiv sefii de tura Ciornei Tudor si Scladan Sorin din cadrul Biroul Vamal Siret", au precizat procurorii. Anchetatorii au mai stabilit ca membrii grupului infractional se informau cu privire la existenta unor echipe de control din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi, precum si a altor echipe din cadrul altor institutii cu atributii de control in zona de frontiera. Informatiile erau furnizate atat de Nelu Fediuc, cat si de politistii de frontiera si vamesii aflati in serviciu la Vama Siret.

"Dupa introducerea in tara, tigarile au fost revandute cu precadere unor distribuitori din municipiul si judetul Botosani, dar si in judetul Suceava, prin intermediul unor apropiați ai lui Horga Dumitru. In perioada august 2008 - februarie 2009, membrii grupului au introdus in Romania (...) cantitatea de 286.240 pachete de tigari de provenienta Ucraina sens in care au efectuat un numar de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava", a mai aratat DNA.

Pentru a-si asigura monopolul distributiei de tigari din Ucraina pe raza județului Botosani, precum si pentru a majora cantitatile de tigari ce urmau a fi trecute prin Vama Siret si implicit castigurile realizate din comercializarea acestora, la initiativa preotului Dumitru Horga, dar si a unor conflicte aparute intre Fediuc si un ofițer de poliție, șef de tura aflat in subordinea inculpatului, cei doi au hotarat indepartarea din circuitul de contrabanda unor așa-ziși "competitori".

Procurorii sustin ca este vorba, de fapt, despre alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigari in aceeași zona. Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sanctionat contraventional cu suma de 5.000 de lei si confiscarea din autoturism a cantitatii de 200 pachete de tigari. Un alt "competitor" al retelei a fost sancționat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei contraventii in valoare de 5.000 de lei, a precizat DNA.

Sursa: Mediafax

Peste 500 de pachete de tigari confiscate de politistii baimareni din pietele agroalimentare
Peste 500 de pachete de tigari confiscate de politistii baimareni din pietele agroalimentare
Perchezitii la contrabandistii de tigari din Negresti Oas
Perchezitii la contrabandistii de tigari din Negresti Oas
Politia de Frontiera Timis face ancheta interna pentru a afla cum au trecut contrabandistii de tigari prin vama Moravita
Politia de Frontiera Timis face ancheta interna pentru a afla cum au trecut contrabandistii de tigari prin vama Moravita
Perchezitii la contrabandistii de tigari din Negresti Oas
Perchezitii la contrabandistii de tigari din Negresti Oas
Politia de Frontiera Timis face ancheta interna pentru a afla cum au trecut contrabandistii de tigari prin vama Moravita
Politia de Frontiera Timis face ancheta interna pentru a afla cum au trecut contrabandistii de tigari prin vama Moravita
VIDEO PROTVPLUS.RO
talharie
Ce a pățit de fapt bărbatul care susținea că a fost tâlhărit de șoferul care-l luase la ocazie
Cumpănaşu, după anunțul DIICOT: „Ne dau cu pipeta rezultate. E jignitor”
Reacția mamei Luizei după ce s-a publicat raportul INML privind rămășițele din pădure
AEP: Aproape 9.000 de români s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă
DIICOT, despre analiza fragmentelor osoase din Caracal: ”Nu s-a putut evidenția niciun profil ADN”
Zeci de echipaje, într-o razie de amploare pe litoral. Ce au descoperit polițiștii
cluburi bucuresti
Cum s-au distrat tinerii rămași în București în zilele libere de Sf. Maria: "Mai bine ies aici"
Tânăr înjunghiat în Iași. Agresorul, LIVE pe Facebook după atac: ”Aia e, un fraier mai puţin”
Ministerul de Externe a anunțat câți migranți va prelua România din Malta
Patru răniți într-un accident pe centura din Caransebeș. Ce a făcut un șofer înainte. FOTO
Statul, codaș la capitolul infrastructură pentru bicicliști. Au succes însă inițiativele private
S-au rupt norii în Argeş. Șoselele au fost acoperite de un strat gros de gheață