Fostul sef al Complexului Turceni sustine ca reprezentanti ai Ministerului Economiei i-au cerut sa sponsorizeze Gala Bute

Ultima actualizare: 03-11-2016 07:07
Elena Udrea

Laurentiu Graure, fostul director economic al Complexului Energetic Turceni, a declarat, luni, in fata judecatorilor Curtii Supreme, ca reprezentanti ai Ministerului Economiei i-ar fi cerut ca societatea sa sponsorizeze evenimentul "Gala Bute".

Laurentiu Graure, audiat in calitate de martor in dosarul "Gala Bute", le-a povestit judecatorilor inaltei Curti de Casatie si Justitie cum a ajuns Complexul Energetic Turceni sa sponsorizeze evenimentul cu suma de 100.000 de lei.

"Am fost chemat la minister (Ministerul Economiei - n.r.) in primavara anului 2011, in calitate de director general al Complexului Energetic Turceni. Mi s-a spus ca in Romania urmeaza sa se desfasoare un eveniment important, cu referire la meciul de box sustinut de Lucian Bute, si ca unitatile din domeniul energetic vor sustine acest eveniment, urmand ca discutiile sa se desfasoare cu fiecare unitate in parte. (...) Am spus cu ce suma putem sponsoriza. Am precizat ca bugetul pentru sponsorizari este de 200.000 de lei.

Si intrucat mai facusem sponsorizari pentru scoli, gradinite si alte evenimente, in jur de 60-70.000 de lei pana la acel moment, am precizat reprezentantilor ministerului ca pot oferi pentru sponsorizare 50.000 de lei. Aceasta suma a fost notata de reprezentantii ministerului, iar la final toate sumele au fost adunate si ni s-a comunicat ca suma propusa este prea mica. Nu ni s-a comunicat vreo suma ce trebuia stransa din aceste sponsorizari", a aratat Graure, conform Agerpres.

El a adaugat ca au fost reluate discutiile pentru a se oferi o suma mai mare de catre fiecare societate.

"In cazul Turceni, mi s-a spus ca suma este mult prea mica, eu am reluat aceleasi argumente, cei de la minister mi-au cerut 150.000 sau mai mult, iar eu am spus ca nu pot da mai mult de 100.000 pentru ca mai facusem si alte sponsorizari", a precizat el, adaugand ca a fost incheiat contractul de sponsorizare pentru suma de 100.000 de lei si banii au fost dati chiar inainte de evenimentul sportiv.

Intrebat de judecatori daca a fost contactat de Rudel Obreja, Graure le-a spus ca, intre momentul intalnirii de la minister si cel al efectuarii platii, in baza contractului de sponsorizare, a fost sunat de catre acesta, pe telefonul personal, pentru a afla cand se va face plata privind contractul de sponsorizare, asa cum s-a stabilit la minister.

Elena Udrea a fost trimisa in judecata pe 21 aprilie 2015 in dosarul "Gala Bute", fiind acuzata de savarsirea a trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In dosar au mai fost deferiti justitiei si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, stefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Nationale de Investitii, Dragos Marius Botoroaga - administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care il conducea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO