Fostul procuror șef din Sinaia, condamnat după ce a luat mită 10 tone de combustibil

Ultima actualizare: 03-03-2020 21:32
Politie
Pro TV

Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, Iulian Văduvan, a fost condamnat definitiv marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare cu suspendare.

Acesta este acuzat de DNA că a primit bani şi aproape 10 tone de benzină şi motorină de la oameni de afaceri, care aveau dosare penale, potrivit Agerpres.

Instanţa supremă a mai stabilit un termen de supraveghere de 6 ani, timp în care fostul procuror are mai multe obligaţii de îndeplinit.

Iulian Văduvan a fost trimis în judecată, în luna iulie 2016, pentru luare de mită şi spălare de bani, ambele infracţiuni fiind săvârşite în formă continuată. Fostul procuror a fost achitat de Instanţa supremă pentru spălare de bani, dar a primit o condamnare cu suspendare pentru luare de mită.

Potrivit DNA, Văduvan a cerut şi primit bani şi alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, pentru a le asigura acestora protecţia în diferite dosare în care erau implicaţi.

Astfel, în perioada 2007 - 2012, în timp ce îndeplinea funcţia de prim procuror şi efectua şi supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins şi a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum şi sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei, spun anchetatorii.

"Aceste foloase au fost pretinse şi primite de magistrat în schimbul asigurării protecţiei omului de afaceri, în sensul soluţionării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunţător împotriva altor persoane şi instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum şi pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societăţile pe care le reprezenta", susţine DNA.

De asemenea, în rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut că, în cursul anului 2009, în acelaşi scop al asigurării protecţiei, Văduvan a pretins şi primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

Astfel, în perioada 2007 - 2015, în nume propriu sau ca prim procuror, Văduvan a adoptat soluţii favorabile celor doi oameni de afaceri în 12 dosare penale.

"Totodată, în perioada 2008 - 2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 115.815,67 lei, pretinsă şi primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora şi soţia sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului şi ale soţiei sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar", mai spune DNA.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO