Fostul ministru Gabriel Sandu a fost pus sub acuzare in dosarul in care este suspectat ca a primit ilegal 2,1 milioane euro

Gabriel Sandu

Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a fost pus sub acuzare, joi, de procurorii DNA, la o saptamana dupa ce presedintele a avizat inceperea urmaririi penale a acestuia pentru abuz in serviciu.

Este vorba despre dosarul privind contractul din 2009 pentru licente software, in care este suspectat ca a primit peste 2,1 milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu pentru a ajuta firma acestora sa obtina contractul.

Gabriel Sandu, care executa din 3 octombrie 2016 pedeapsa de trei ani de inchisoare primita in dosarul „Microsoft”, a fost adus joi, din Penitenciarul Jilava, cu o duba, la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a i se aduce la cunostinta ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii l-au citat la DNA pe Gabriel Sandu la o saptamana dupa ce presedintele Klaus Iohannis a avizat inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Cererea DNA in cazul lui Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost transmis presedintelui in 10 aprilie, in aceeasi zi in care au fost pusi sub acuzare Claudiu Florica si Dinu Pescariu, reprezentanti ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in cazul celor doi fiind luata si masura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Citește și
Sentinte Microsoft
Dosarul Microsoft. Pedepsele cu inchisoarea au fost marite. Unul dintre condamnati, prins dupa ce a fost instituit filtru
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In acelasi dosar au fost pusi sub acuzare Ion Adrian Stanescu, fost consilier asistent la Directia generala pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si Andrei Savulescu, fost director general la Directia pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din MCSI, ambii pentru acuzatia de abuz in serviciu, precum si Calin Tatomir, director general al Microsoft Romania la data faptelor, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, in contextul in care, in aprilie 2009, expira contractul comercial de inchiriere licente Microsoft ce fusese incheiat in 15 aprilie 2004, Gabriel Sandu, atunci ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a ales varianta incheierii unui nou contract de inchiriere software, fapt care nu se putea realiza decat prin organizarea unei licitatii publice.

In acest context, Dinu Pescariu si Claudiu Florica, in calitate de reprezentanti ai firmei D.Con.Net AG, pentru a fi favorizati in castigarea licitatiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legatura cu Gabriel Sandu, caruia i-ar fi platit in acest scop 2.196.035 de euro. DNA precizeaza ca, pentru aceste fapte, in 24 martie 2016 au fost condamnati, de instanta suprema, omul de afaceri Dorin Cocos si Gabriel Sandu, ambii acuzati de trafic de influenta.

"In urma intelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail si Florica Claudiu Ionut cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urma a aprobat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa, initiata pentru «Achizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare». Documentatia care a stat la baza licitatiei (referat de necesitate si caiet de sarcini) continea conditii restrictive nejustificate de participare la licitatia organizata de catre MCSI, fiind favorizata in acest mod D.Con-Net AG, in calitate de lider al unei asocieri din pare facea parte si firma Dim Soft SRL”, au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

In urma castigarii licitatiei publice, pe 9 septembrie 2009 a fost incheiat contractul de furnizare de produse dintre MCSI si consortiul D-Con.Net AG, in calitate de lider al asocierii, din care facea parte si Dim Soft SRL. Valoarea totala a contractului reprezentand suma ce trebuia platita de minister este de 90.182.344,76 euro, iar platile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract.

Prejudiciul produs este de 51.396.344,76 euro si reprezinta diferenta dintre suma platita de MCSI (90.182.344,76 euro) si suma care a fost facturata de catre furnizorul de licente catre SC Dim Soft SRL (38.786.000 de euro). Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Adrian Stanescu, Andrei Savulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir, sustin anchetatorii.

Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania, este pus sub acuzare din 21 noiembrie 2016 in dosarul "Microsoft 2”, pentru complicitate la abuz in serviciu privind incheierea si derularea contractelor pentru licente IT cu ministere. Tot atunci au mai fost pusi sub acuzare Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, fosti directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz in serviciu.

In aceeasi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, in dosarul „Microsoft 2”, de abuz in serviciu.

In 12 decembrie 2016 au fost pusi sub acuzare fostii ministrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu si Adriana ticau, in cazul lui Nica si Athanasiu fiind luata atunci masura controlului judiciar.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza in care, in 3 septembrie 2016, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare. in primul dosar „Microsoft”, Claudiu Florica si Dinu Pescariu sunt martori denuntatori.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a fostului ministru Gabriel Sandu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a fostului ministru Gabriel Sandu

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010.

Dosarul Microsoft. Pedepsele cu inchisoarea au fost marite. Unul dintre condamnati, prins dupa ce a fost instituit filtru
Dosarul Microsoft. Pedepsele cu inchisoarea au fost marite. Unul dintre condamnati, prins dupa ce a fost instituit filtru

Primul lot din dosarul Microsoft merge dupa gratii. Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si fostul primar Gheorghe Stefan, au fost condamnati la inchisoare cu executare.

Marii cercetati penal ai Romaniei vor sa se razbune pe denuntatori. Ce lege a propus Elena Udrea in Parlament
Marii cercetati penal ai Romaniei vor sa se razbune pe denuntatori. Ce lege a propus Elena Udrea in Parlament

Tot mai multi inculpati, din dosare celebre de coruptie, vor ca cei care i-au denuntat sa fie si ei pedepsiti. Unul dintre nemultumiti este fostul ministru al Telecomunicatiilor, Gabriel Sandu.

Dosarul Microsoft, amanat pentru octombrie. Gabriel Sandu:
Dosarul Microsoft, amanat pentru octombrie. Gabriel Sandu: "Chestia asta nu este corecta"

Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan si Niculae Dumitru au ajuns luni la Instanta Suprema, la un nou termen in apelul din dosarul Microsoft.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.