Fostul ministru Darius Valcov, trimis in judecata. Faptele de care este acuzat
Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de savarsirea infractiunii de trafic de influenta.
Dosarul a fost inregistrat miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie si va intra in dezbateri in camera preliminara. Alaturi de Darius Valcov au fost deferiti justitiei Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov), Minel Prina - primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte si Constantin Tomescu.
Potrivit site-ului ICCJ, infractiunile retinute de procurori in acest dosar sunt traficul de influenta, falsul in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani, evaziune fiscala, relateaza Agerpres.
Darius Valcov se afla in arest din 2 aprilie, el fiind acuzat de DNA de trafic de influenta pentru ca ar fi primit aproximativ doua milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion.
Conform comunicatelor difuzate anterior de DNA, in cursul anului 2009, Theodor Berna l-a contactat pe Darius Valcov, primar la acea vreme al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA).
In luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA.
In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt".
Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion, sustine DNA.
In consecinta, potrivit procurorilor, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apa Olt pentru mai multe lucrari.
Theodor Berna si Darius Valcov au stabilit ca sumele de bani sa fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei respective.
Astfel, incepand cu luna decembrie 2010, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii Tehnologica Radion, afirma procurorii.
Incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face platile catre Valcov, mai arata DNA.
In acest context, Darius Valcov l-a pus in legatura pe Theodor Berna cu Minel Prina, la vremea respectiva viceprimar al municipiului Slatina, care, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/ servicii, fara ca societatea sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens, a informat DNA.
Transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Lucian Susala (soferul lui Valcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu si al altui om de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar - contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.
Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza contractelor erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii.
DNA mai sustinea ca, in urma intelegerilor, Darius Valcov a primit, in perioada 2010 - 2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar 2.480.000 lei a primit prin intermediul unor firme.