STENOGRAME DNA. Cum intimida Cristian Adomnitei echipa de audit: "Ar trebui sa va ganditi ca poate nu-i calea cea mai buna"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ministru Cristian Adomnitei, in prezent presedinte al Consiliului Judetean Iasi, si-a petrecut noaptea dupa gratii.

El a fost retinut joi seara de procurorii anticoruptie, care il acuza de favorizarea infractorului si fals intelectual. Vineri a ajuns in fata judecatorilor, cu propunere de arestare preventiva. Infractiunea de coruptie ar fi fost comisa, spun procurorii, in cadrul unui proiect de promovare a judetului Iasi, cu o valoare totala de 340.000 de lei.

Proiectul, intocmit din bani de la bugetul local, prevedea 16 actiuni de promovare, din care numai 11 au avut loc. In dosar, au mai fost retinute, pentru abuz in serviciu, alte trei persoane, printre care sefa Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila si administratorul firmei cu care Consiliul Judetean a incheiat contractul de promovare, care este fina primarului Nichita.

Stenograme DNA: Cum intimida si umilea Cristian Adomnitei echipa de audit

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, i-a intimidat si i-a pus in situatii umilitoare pe auditorii care au descoperit frauda in legatura cu derularea unui proiect ce avea ca obiect promovarea judetului Iasi, relateaza Agerpres. Detalii apar in referatul prin care DNA solicita Tribunalului Iasi arestarea preventiva a lui Cristian Adomnitei, precum si a altor trei persoane: Teodora Jinga, director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, Carmen Irimescu, sef al Serviciului Proiecte si Parteneriate, ambele din CJ Iasi, Letitia Popa, administrator al SC Laser Co SRL Iasi, firma care primise contractul.

Citește și
Constantin Balaban
Procuror-sef, retinut de doua ori intr-o luna. Magistratul ar fi luat mita un vitel pentru a scapa de inchisoare 3 batausi
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In septembrie 2013, CJ Iasi a acordat firmei Laser Co SRL un contract pentru tiparire materiale de promovare a judetului Iasi, care consta in realizarea unui catalog de prezentare a judetului Iasi, tiparirea brosuri, calendare, mape de prezentare, harti turistice (cate 1.000 de exemplare din fiecare), realizarea unui film de prezentare a judetului Iasi, furnizarea de stickuri personalizate, 2.000 de pixuri metalice si de plastic personalizate, 6.000 de sacose de carton si de plastic personalizate.

Procurorii sustin insa ca administratorul Laser Co SRL, Popa Letitia, a utilizat documente false pentru a castiga licitatia, deoarece firma sa nu indeplinea cerintele minimale ale caietului de sarcini. Pe 19 decembrie 2013, intre CJ Iasi si SC Laser Co SRL a fost incheiat un proces-verbal in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea unui numar inferior de materiale fata de cel prevazut in contract (nu au fost predate albumele de prezentare, brosurile, DVD-urile cu filmul de prezentare, machetele cu proiectul conceperii si designului acestora). Ulterior, a fost semnat un proces-verbal de receptie cantitativa si calitativa, prin care s-a creat aparenta receptionarii tuturor materialelor prevazute in contract iar platile catre SC Laser Co SRL au fost efectuate in decembrie 2014.

In lunile februarie-martie 2015, auditorii din cadrul CJ Iasi au demarat un control in legatura cu derularea contractului respectiv, fiind identificate neconcordante in documente iar la sediul firmei Laser Co SRL au fost descoperite materiale aflate in faza de executie, care ar fi trebuit predate inca din decembrie 2013 catre CJ Iasi.

Procurorii noteaza ca, dupa descoperirea fraudei, Cristian Adomnitei si directoarele Teodora Jinga si Carmen Irimescu au facut demersuri, in cursul lunii martie 2015, pentru a-i impiedica pe auditori sa aiba acces la documente si pentru a da timp firmei Laser Co SRL sa execute si sa livreze materialele de promovare restante, dar si pentru a putea falsifica documente care sa ateste ca materialele fusesera predate in luna decembrie 2013 de SC Laser Co SRL si apoi restituite de CJ Iasi acestei firme, sub pretextul actualizarii unor fotografii.

In prima saptamana a lunii martie 2015, Cristian Adomnitei s-a intalnit la restaurantul Oedosushi din Iasi cu cele doua directoare, in conditii de maxima confidentialitate (Teodora Jinga si-a lasat telefoanele mobile intr-o alta incapere), discutiile avand ca tema problemele generate de verificarile efectuate de Serviciul Audit Intern din cadrul CJ Iasi.

DNA precizeaza ca, ulterior, cei trei au actionat concertat pentru acoperirea cu acte false a fraudei comise, luand decizia de a intocmi documente care sa ateste restituirea a 948 albume de prezentare a judetului Iasi catre SC Laser Co SRL, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu imagini si date privind Aeroportul International Iasi, precum si distribuirea a 52 astfel de albume, pentru a justifica lipsa din gestiunea CJ Iasi a acestor materiale.

Pe 9 martie 2015, auditorii au fost convocati in biroul lui Adomnitei iar la intalnire au participat si cele doua directoare, Teodora Jinga si Carmen Irimescu. Acestea din urma i-au reprosat sefului Serviciului Audit, Fanel Constantinescu, faptul ca a efectuat controlul iar Adomnitei l-a intrebat daca a avut un temei legal pentru a se deplasa la sediul SC Laser Co SRL. Mai mult, Adomnitei l-a intrebat pe Fanel Constantinescu daca se afla sub influenta bauturilor alcoolice. DNA noteaza ca Adomnitei a continuat actiunile de intimidare la adresa auditorilor si in zilele urmatoare.

Astfel, in ziua de 17 martie 2015, in cadrul unei sedinte la sediul CJ Iasi, Adomnitei a continuat sa faca reprosuri subtile, incercand sa-i intimideze pe auditori si aducandu-le la cunostinta ca detine trei plangeri formulate impotriva acestora, cu privire la conduita lor si incercand sa-i determine pe alti doi auditori, Ion Catarau si Dumitru Calance, sa nu "mearga pe acelasi drum" cu seful lor, Fanel Constantinescu.

"Si incerc sa va zic tuturor: domnu' Fanel a ales o cale, pe care, ce sa zic, ii urez sanatate, ca succes... O cale, nu stiu ce vrea sa demonstreze prin calea aia... Nu stiu daca in timpul controalelor dumnealui sau colegilor, dar mai ales ale dumnealui - colegii lui sunt un pic mai... incearca sa se abtina - respecta cu totul legea pe care dumnealui trebuie s-o respecte, legea de functionare pe audit. Succes, n-am ce sa-i spun. Dar va rog urmatorul lucru: toate cele care ati fost controlate, sunteti sau veti fi, cum e cazul lui... Cititi si voi legea pe care controleaza domnu' Constantinescu, ca eu n-am cum sa... eu nu pot lucra cu sapte ani de acasa, e prea tarziu... Asa incat, daca va simtiti acostati, inghesuiti, va invit la presedinte sau la vicepresedinte. E optiunea d-lui Constantinescu...", se arata in referat.

"Si deja, repet si credeti-ma, am trei plangeri. Ma straduiesc sa caut inca drumul corect, dar... Colegii dvs. ii apreciez ca sunt mai... culmea, ca sunt cam de aceeasi varsta, ati trecut prin viata si asta va face puternici, ca stiti cum... Nu au mers pe drumul ala, cu dvs. Poate nici nu-i bine sa mearga cu dvs., parerea mea. I-am invitat si pe ei astazi aici, ca sa aud exact ce zic (...), domnu' comandant, cat sunt eu presedinte si am sa mai fiu, tot sef la audit ramane, va garantez eu, ca sa nu para ca-i altfel. (...) Ar trebui sa va ganditi ca poate nu-i calea cea mai buna, asta incerc sa spun. (...) Sper sa se lamureasca si el... Cand se va lamuri, sper, cat mai repede si in timp util pentru toti, sa revenim la atmosfera frumoasa care era. Ca nu poti sa stai asa, in consiliu...", a continuat Adomnitei.

Conform DNA, Adomnitei nu a sesizat vreo unitate de parchet in legatura cu frauda descoperita de auditori, desi i s-a solicitat in mod expres acest lucru.

"Atitudinea sa a fost, astfel cum reiese in mod explicit din probele administrate, una duplicitara. In privinta auditorilor, acesta a abordat o tactica cat se poate de abila, incercand sa-i intimideze, sa-i manipuleze, sa le castige increderea si sa evite ca, in cazul unui conflict cu acestia, vreunul dintre ei sa sesizeze Parchetul, intrucat obiectivul sau si al numitelor Jinga Teodora si Irimescu Carmen era acela de a castiga timp, pentru intocmirea actelor false si pentru realizarea de catre SC Laser Co SRL a materialelor de promovare care nu fusesera predate CJ Iasi", mai spun procurorii.

Anchetatorii adauga ca Adomnitei incerca sa le ajute pe directoarele Teodora Jinga si Carmen Irimescu sa scape de raspunderea penala, avand cu acestea o relatie apropiata. Tot in luna martie 2015, Adomnitei a semnat un proces-verbal, prin care se atesta, in mod fals, ca 948 de albume de prezentare a judetului Iasi au fost restituite de CJ Iasi societatii comerciale Laser Co SRL, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu unele fotografii si date privind Aeroportul International Iasi. Pe 30 martie 2015, el i-a convocat pe cei trei auditori pentru o discutie despre un document redactat de Serviciul de Audit, in cuprinsul caruia erau evidentiate faptele penale descoperite de auditori.

"Cu aceasta ocazie, Adomnitei Cristian Mihai, fiind pus in fata unui document care prezenta in mod detaliat frauda descoperita si in cuprinsul caruia se solicita expres analizarea situatiei in vederea sesizarii organului de urmarire penala, realizand ca auditorii sunt determinati sa nu cedeze si sa mearga cu verificarile pana la capat, a schimbat tactica de abordare a acestora, ajungand pana la a-i umili (le-a cerut de patru ori sa le 'duca ceai si cafea' numitelor Jinga si Irimescu, i-a intrebat daca sunt 'nebuni la cap', reprosandu-le faptul ca au consemnat un asemenea prejudiciu) si a le solicita in mod expres sa modifice continutul actului, pastrandu-i insa acelasi numar, asigurandu-i ca reprezentantii Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila le vor prezenta documente justificative pentru bunuri reprezentand intreaga valoare mentionata in contract", se mai arata in referatul DNA.

Anchetatorii mai sustin ca discutia a fost inregistrata iar din cuprinsul sau rezulta explicit modul in care Adomnitei si-a exercitat influenta asupra auditorilor din subordinea sa directa, "dand dovada de o abilitate deosebita in a-i manipula pe acestia, simuland interesul sau de a se afla adevarul".

"Adomnitei: La ora asta, cand vorbim noi, ce nu este lamurit si trebuieste lamurit?
Catarau Ion: Ce s-a intamplat cu aceste obiecte din momentul in care le-au primit la magazia dumnealor, care magazie nu-i o magazie oficiala a Consiliului Judetean, si pe urma, cand am facut noi inventar.
Adomnitei: Deci, nu mai bine, inainte de a scrie lucrurile astea, pui intrebarea asta directa si astepti sa iti dea si raspunsu'?!
Catarau Ion: I-am spus, da' n-a vrut sa... Au refuzat sa discute cu noi!
Adomnitei: Am inteles. Da' pe mine ma sperie cand vad...! Pe bune! Si sunt convins... ca doar n-a plecat nimeni cu... bunurile alea, asa!
Catarau Ion: Uitati-va dumneavoastra la data acestui document, la data acestui FCRI... cat am asteptat noi pana a va raporta dumneavoastra
...", se mai arata in documentul DNA.

Potrivit DNA, Adomnitei a invocat faptul ca nu se poate sa fie evidentiat un astfel de prejudiciu si ca "poate mai sunt si alte hartii pe care nu le-au vazut" (cu referire la hartiile pe care le plasmuisera si urmau sa le prezinte ca justificare auditorilor) si ca acestia vor primi documente justificative. In continuare, Adomnitei a refuzat sa avizeze documentul auditorilor, hasurand cuvantul "avizat" trecut in cuprinsul actului si a mentionat o rezolutie adresata Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, prin care a dispus ca aceasta Directie sa puna la dispozitia auditorilor documentele necesare clarificarii situatiei. De asemenea, presedintele CJ Iasi nu a sesizat Parchetul si nu a dat curs celorlalte solicitari ale auditorilor
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Gheorghe Nichita, adus la DNA Bucuresti pentru audieri. Cum ar fi folosit primarul Iasiului Politia Locala pentru spionaj
Gheorghe Nichita, adus la DNA Bucuresti pentru audieri. Cum ar fi folosit primarul Iasiului Politia Locala pentru spionaj

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a fost ridicat, joi dupa-amiaza, de procurorii DNA, in urma perchezitiilor facute la locuinta sa. Seful Politiei Locale, Liviu Hliboceanu, a fost retinut joi seara.

Procuror-sef, retinut de doua ori intr-o luna. Magistratul ar fi luat mita un vitel pentru a scapa de inchisoare 3 batausi
Procuror-sef, retinut de doua ori intr-o luna. Magistratul ar fi luat mita un vitel pentru a scapa de inchisoare 3 batausi

Procurorul-sef de la Macin, judetul Tulcea, Constantin Balaban, a fost retinut joi dupa-amiaza de procurorii anticoruptie, pentru a doua oara in ultima luna.

Marius Barbulescu, fost sef al Garzii de Mediu, retinut de DNA pentru trafic de influenta si luare de mita
Marius Barbulescu, fost sef al Garzii de Mediu, retinut de DNA pentru trafic de influenta si luare de mita

Marius Barbulescu, fost comisar general al Garzii de Mediu, a fost retinut, miercuri, de DNA, relateaza Mediafax.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.