Fosta sefa a DIICOT Alina Bica scapa de arestul preventiv. Decizia luata de instanta suprema
Instanta suprema a decis, vineri, inlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu, in cazul fostului sef al DIICOT, Alina Bica, in dosarul in care este judecata pentru ca a acordat despagubiri pentru un teren supraevaluat, solutia nefiind definitiva.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca Alina Bica sa fie judecata, in dosarul despagubirile presupus ilegale acordate omului de afaceri Gheorghe Stelian, in arest la domiciliu. Masura nu este definitiva si poate fi contestata de procurorii DNA.
Chiar daca masura va ramane definitiva, Alina Bica nu va putea fi eliberate din inchisoare, intrucat pe numele ei este emis un alt mandat de arestare, in dosarul in care este judecata pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In dosarul in care s-a dispus, vineri, arestarea sa la domiciliu, Bica a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
In acelasi dosar sunt judecati pentru abuz in serviciu Crinuta Dumitrean, fosta sefa a Comisiei Centrale de Despagubiri, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Acestia se afla in arest la domiciliu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan și Lacramioara Alexandru, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil. Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.
In urma intocmirii acestui caz, procurorii au descoperit noi informatii despre Alina Bica, motiv pentru care au mai deschis un nou dosar penal.
In acest al doilea dosar, Alina Bica este judecata in al doilea dosar pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis-o in judecata, in 26 februarie, pe Alina Mihaela Bica, la data faptelor secretar de stat si reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ulterior procuror sef al DIICOT, pentru savarsirea infracțiunilor de luare de mita (doua fapte), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte) si favorizarea faptuitorului (doua fapte).
In acelasi dosar sunt judecati omul de afaceri Dorin Cocos, pentru trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita, si fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.
Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte), si Adriean Videanu, la data faptelor acționar la o societate comerciala, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Videanu fiind sub control judiciar.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati din Snagov.
Anchetatorii sustin ca, pentru a ascunde provenienta acestui teren, Ionut Mihailescu, impreuna cu Alin Cocos, ar fi generat si intermediat "tranzactii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relatii cu prieteni si membrii de familie".
O alta acuzatie adusa Alinei Bica se refera la abuz in serviciu in cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitarii acestuia de ridicare a sechestrului asigurator de pe 80 de actiuni, care fusese pus de procurorul care instrumenteaza dosarul Romgaz-Interagro.
O a treia acuzatie adusa Alinei Bica in acest dosar se refera la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom. in decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.
Alina Bica se afla in arest din 22 noiembrie 2014.