Dosarul in care este cercetata Alina Bica a fost trimis in instanta de DNA

Alina Bica

 Dosarul Alinei Bica disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, in care sunt cercetati, printre altii, Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, a fost trimis de DNA la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Judecatorii nu au stabilit, deocamdata, data la care vor verifica masurile preventive in cazul celor implicati in acest caz.

In acest al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin Cocos este acuzat de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul sau Alin Cocos de dare de mita si trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit la comisia din ANRP din care facea parte si Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian sa primeasca, in 2011, despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In acest dosar, instanta a emis mandate de arestare preventiva pentru Alina Bica, fostul sau consilier Florentin Mihailescu, Dorin si Alin Cocos, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar.

Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica, in februarie 2014, printr-o ordonanta data ca procuror-sef al DIICOT, cu incalcarea prevederilor legale de competenta, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro in care era cercetat Videanu.

Citește și
Alina Bica
Bica lanseaza acuzatii la adresa lui Coldea: "Mi-a cerut sa reanalizez situatia lui Tender". Ce a declarat fosta sefa DIICOT
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Alina Bica mai este acuzata, in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom.

Potrivit procurorilor DNA, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

Alina Bica a declarat la ICCJ ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom. Bica a mai declarat ca il informa pe Coldea in legatura cu fiecare termen de judecata care se acorda in dosarul lui Ovidiu Tender, sustinand insa ca nu a facut "niciun demers de usurare a situatiei inc. Tender", se arata in motivarea instantei la decizia de arestare a fostei sefe a DIICOT.

In legatura cu procurorul de sedinta din dosarul Carom Mirel Radescu, Bica a declarat ca a fost de acord cu redistribuirea sedintelor de judecata, la solicitarea acestuia, astfel incat "sa fie degrevat de anumite dosare", intrucat el si-ar fi dorit o functie de conducere in cadrul Serviciului de combatere a macrominalitatii economico - financiare.

Procurorul DIICOT Mirel Radescu a declarat la DNA ca a fost inlaturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat sa-l urmareasca, fosta sefa a DIICOT avertizandu-l sa nu-i mai submineze autoritatea, se mai arata in motivare.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Traian Basescu despre episodul Udrea - Bica la Paris:
Traian Basescu despre episodul Udrea - Bica la Paris: "Aveam scris decretul de revocare a lui Coldea". De ce s-a razgandit

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, marti seara, la B1 Tv ca, dupa aparitia fotografiiilor cu Elena Udrea si Alina Bica la Paris, a avut "scris" decretul de revocare din functie a generalului SRI Florian Coldea.

Bica lanseaza acuzatii la adresa lui Coldea:
Bica lanseaza acuzatii la adresa lui Coldea: "Mi-a cerut sa reanalizez situatia lui Tender". Ce a declarat fosta sefa DIICOT

Alina Bica a declarat la ICCJ ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom, data fiind pozitia in Africa a acestuia din urma si contractele pe care urma sa le deruleze.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.