Fost șef de la Protecția Copilului Timiș, judecat pentru șpagă. Câți bani cerea pentru un certificat de handicap fals

spaga
Shutterstock

Un fost șef din DGASPC Timiș a fost trimis în judecată, acuzat că ar fi primit mită pentru a emite certificate false de handicap. În același dosar ar fi încadrate alte 12 persoane.

 

Angajatul DGASPC a pretins şi primit de zeci de ori mită pentru a introduce în sistemele informatice încadrarea în grad de handicap a unor persoane care nu aveau probleme de vedere, dar care erau declarate ca având certificat de handicap vizual, conform News.ro.

Sumele cerute de la o singură persoană ajungeau şi la 2.600 de euro. În plus, el primea o cotă-parte din beneficiile beneficiarilor frauduloși. Persoanele pe care le-a declarat ca având dizabilităţi au obţinut pe nedrept de la buget sume totale de peste 3 milioane de lei, el introducând în baza de date inclusiv persoane din alte judeţe, care şi-au făcut mutaţie în Timiş pentru a avea beneficiile financiare ale celor cu dizabilităţi. Printre ei se numără angajaţi în instituţii publice, persoane care nu au muncit niciodată şi oameni care puteau conduce maşini.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, care l-au trimis în judecată pe Lihor-Laza Laszlo Andras, în acuză pe acesta de 21 de acte materiale de luare de mită în formă continuată, 113 acte materiale de fraudă informatică în formă continuată, şi tot de 113 fapte de fals informatic în formă continuată, acţiuni comise în calitate de şef serviciu în cadrul DGASPC Timiş.

Sumele pe care șeful din DGASPC le cerea

„În perioada 2013 - 2020, în exercitarea funcţiei de şef al Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiş, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins şi primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro şi 20.100 lei, pentru a efectua formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap vizual, în condiţiile în care persoanele respective nu erau îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi. Pe lângă mita solicitată şi remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse ”cotizaţii” (în aceeaşi modalitate – prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei şi/sau produse alimentare”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Citește și
spital timișoara
Șpaga, "boală" grea. Sumele cerute de la bolnavii de cancer de medicii ridicați și duși la audieri în Timișoara
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Anchetatorii susţin că funcţionarul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiş, pentru un număr total de 45 de persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate şi date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, „creând în acest mod situaţii necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap şi necesită plata sub formă de prestaţii sociale cât şi alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.)”.

„Obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş. Acele documente fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 3.404.698 lei. Precizăm că, o mare parte din falşii beneficiari de prestaţii sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituţii publice şi nu achită niciun fel de contribuţii la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceştia deţin în acelaşi timp şi permis de conducere auto şi circulă pe drumurile publice”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Alte 12 persoane implicate în acest dosar penal

O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmăririi penale, a sumelor încasate necuvenit de către beneficiarii pensiei.

Pe lângă fostul funcţionar, în acelaşi dosar au fost deferite justiţiei alte 12 persoane, dintre care una în stare de detenţie, inculpate pentru infracţiuni de: complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la infracţiunea de fraudă informatică, complicitate la infracţiunea de fals informatic.

Pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii si Solidariţii Sociale prin Consiliul Judetean Timiş şi DGASPC Timiş, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane.

În perioada 06 – 25 iunie 2024, respectiv la data de 18 iulie 2024 au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 15 inculpaţi care „au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării sub supraveghere”, menţionează DNA.

Lihor-Laza Laszlo Andras a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare.

Cercetările continuă în cauză cu privire la stabilirea împrejurărilor în care alte aproximativ 500 persoane au obţinut în condiţii similare pensie de handicap vizual pe nedrept.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Timiş.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Șpagă la semafor. Câți bani cereau patru polițiști bucureșteni de la șoferii care treceau pe roșu. Oamenii legii, condamnați
Șpagă la semafor. Câți bani cereau patru polițiști bucureșteni de la șoferii care treceau pe roșu. Oamenii legii, condamnați

Patru agenți de poliție de la Secția 17 din Capitală au fost condamnați, pentru a doua oară, de Tribunalul București, într-unul din cele mai mari scandaluri de corupție instrumentat de ofițerii DGA și Parchetul Capitalei.

Șpaga,
Șpaga, "boală" grea. Sumele cerute de la bolnavii de cancer de medicii ridicați și duși la audieri în Timișoara

Ar fi luat bani de la bolnavii pe care ar fi trebuit să îi trateze gratuit. De o asemenea faptă sunt acuzați doi medici de la Spitalul Municipal din Timișoara, din Secția de Chirurgie Oncologică.

Medici de la Spitalul din Timişoara, bănuiţi că au cerut şpagă de la bolnavii de cancer. Unul, prins în flagrant cu 1000 €
Medici de la Spitalul din Timişoara, bănuiţi că au cerut şpagă de la bolnavii de cancer. Unul, prins în flagrant cu 1000 €

Percheziţii de amploare la secţia de oncologie a Spitalului municipal din Timişoara. Mai mulţi medici sunt bănuiţi că au cerut şpagă de la bolnavii de cancer, care aveau nevoie de diverse proceduri.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.