Fost poliţist de frontieră, acuzat că primea mită pentru a asigura trecerea frauduloasă a unor transporturi cu migranţi
Procurorii DIICOT au reţinut cinci persoane, printre care se află şi un fost poliţist de la vama Nădlac, acuzate că au organizat trecerea frauduloasă a frontierei a unor mari grupuri de migranţi.
Printre aceștia se numără irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi, ascunşi în autovehicule de mari dimensiuni.
Potrivit unui comunicat remis marţi, procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCCO Alba Iulia, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Biroul Trafic de Migranţi şi Direcţiei Generale Anticorupţie, au reuşit identificarea şi reţinerea a cinci persoane implicate în traficul de migranţi.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Patru dintre inculpaţi au avut rolul de asigura protecţie transporturilor, inclusiv prin atragerea, prin corupere, a unui poliţist din punctul de trecere a frontierei Nădlac II, şi asigurarea din punct de vedere logistic a activităţii - identificarea şi închirierea de locaţii pentru transferarea şi gruparea migranţilor aflaţi pe teritoriul României, racolarea şoferilor dispuşi să efectueze transportul, obţinerea de autovehicule de mari dimensiuni şi a documentaţiei necesare.
Cei patru inculpaţi sunt acuzaţi că au ajutat la realizarea a două transporturi cu 141 de migranţi, adulţi şi copii de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi.
Procurorii susţin că în acest caz a fost implicat şi un fost poliţist de frontieră în cadrul ITPF Oradea - STPF Nădlac - PCTF Nădlac II, rolul său fiind acela de a asigura protecţie transporturilor, prin comunicarea consemnelor dispuse de către organele judiciare asupra ansamblurilor de transport tir şi asupra membrilor grupului infracţional, în vederea minimalizării riscurilor de depistare, respectiv a îngreunării tragerii la răspundere penale a persoanelor implicate. De asemenea, acesta a transmis turele de serviciu şi intervalul aferent când transporturile frauduloase puteau trece prin punctul de frontieră Nădlac II, fără a fi controlate corespunzător.
În intervalul martie - aprilie 2017, poliţistul a acceptat promisiunea primirii unor sume de bani, 10.000 euro pentru fiecare astfel de transport, şi a primit 8.500 euro de la membrii grupului, pentru a asigura ieşirea din România a transporturilor frauduloase de grupuri de migranţi în punctul de frontieră Nădlac II.
În urma propunerilor formulate de DIICOT, instanţa a dispus faţă de unul dintre inculpaţi arestarea preventivă, trei au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar unul este cercetat sub control judiciar.
Anterior, în acest caz procurorii DIICOT au trimis în judecată alţi 14 inculpaţi, care au fost condamnaţi definitiv în instanţă.