Fost director ANAF, urmărit penal pentru că a cerut 7 milioane de lei unor oameni de afaceri


Ultimul update: Vineri 27 Septembrie 2019 20:23
Data publicarii: Vineri 27 Septembrie 2019 20:13
Categorie: Stiri actuale
amnistie fiscala, datorii, anaf

Un fost director din ANAF este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut unor oameni de afaceri aproape 7 milioane de lei.

Fost director din ANAF, urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă după ce ar fi cerut 7 milioane de lei unor oameni de afaceri, pentru ca firmele lor să câştige licitaţii pentru software

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Dan Stroe, la data faptelor director al Direcţiei de Investiţii Achiziţii Publice şi Servicii Interne din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă.

Potrivit DNA, anterior, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale a inculpatului Dan Stroe, în aceeaşi calitate, pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare a banilor.

Procurorii arată că există suspiciunea rezonabilă că, în perioada iulie 2011 - februarie 2012, suspectul Dan Stroe, în calitatea menţionată, ar fi pretins de la trei oameni de afaceri suma totală de 6.922.790 lei (3.020.588 lei, 1.257.902 lei şi 2.644.300 lei), reprezentând preţul influenţei pe care acesta din urmă ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuţii în procedura de achiziţie, în vederea adjudecării, de către societăţile celor trei persoane, a unor licitaţii având ca obiect achiziţionarea de către instituţia publică a unor produse software, scrie News.ro.

"Banii respectivi (reprezentând 10% şi 20% din valoarea contractelor) ar fi fost remişi funcţionarului indirect, prin transfer bancar, în contul unor societăţi indicate şi controlate de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii. Într-unul dintre cazuri, funcţionarul public l-ar fi determinat pe administratorul uneia dintre societăţile agreate să încheie contractele respective în scopul de a disimula originea ilicită a sumelor pretinse şi primite", arată DNA, într-un comunicat de presă.

Suspectului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

"Anterior, în cursul anului 2016, într-o altă cauză penală, Stroe Dan a încheiat cu procurorii anticorupţie un acord de recunoaştere a vinovăţiei, ce a fost admis de Tribunalul Bucureşti care l-a condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită", menţionează DNA.

Joi, DNA a anunţat că procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de un om de afaceri pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală săvârşită în formă continuată.

Anchetatorii au precizat că, în perioada ianuarie - februarie 2012, omul de afaceri ar fi remis unui funcţionar public cu funcţie de conducere din cadrul ANAF suma de 3.020.588 lei, reprezentând preţul influenţei pe care acesta din urmă ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuţii în procedura de achiziţie, în vederea adjudecării, de către o societate a omului de afaceri, a unei licitaţii având ca obiect achiziţionarea de către instituţia publică a unor produse software.

"Banii respectivi (reprezentând 20% din valoarea contractului) ar fi fost remişi funcţionarului indirect, prin transfer bancar, în contul unei societăţi indicată şi controlată de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii”, se arăta în comunicat.

Sursa citată menţiona că, pentru a achita comisionul respectiv, omul de afaceri ar fi asigurat înregistrarea în documentele de evidenţă contabilă a unor cheltuieli nereale în sumă totală 4.993.501 lei (echivalentul a 1.148.838,26 euro), modalitate prin care societatea sa s-ar fi sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 1.997.400 lei (echivalentul a 459.535 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA dedusă nelegal.

Conform unor surse judiciare, omul de afaceri respectiv este Gabriel Marin.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO